Sarajevo dobilo Ex-Yu Rock Centar: Historija kao inspiracija mladim muzičarima

Kultura 29. nov 202218:56 0 komentara
N1

Sarajevo je večeras dobilo Ex-Yu Rock Centar, simbolično - na Dan republike koji se proslavljao u bivšoj SFRJ. Oko 200 originalnih artefakata ponudila je već prva izložba, imena „Šokiraš me majke mi!“, prema čuvenoj rečenici iz hita Zabranjenog pušenja.

Prvi centar ovakvog tipa na prostoru bivše Jugoslavije otvoren je na kultnoj lokaciji vezanoj za sarajevsku pop rock scenu, u Domu mladih na Skenderiji, u prostoru bivšeg “Kaktusa”. Fotografije, audio i video eksponati, suveniri, uspomene – oživjet će pjesme i umjetnike posjetiocima iz cijele regije.

N1
N1
Canva
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Idejni tvorac i vođa projekta je Amerikanac Will Richard, koji u Bosni i Hercegovini živi već 12 godina. Veliki je ljubitelj rock muzike i subkulture a za jugoslovensku rock scenu kaže da je bila jedna od najboljih na svijetu, odmah nakon američke i britanske.  

“U periodu od 1980. do 1992. u Sarajevu je postojalo, sviralo i stvaralo više od 15 bendova. Mnogi od tih ljudi postali su legende. Raduje me što večeras, na našem otvorenu svira jedan mladi sarajevski bend, Post REM, i vjerujem da je u njima i drugim mladim bendovima svijetla budućnost ovdašnje rock scene”, kazao je.

Ex-Yu Rock Centar za cilj ima predstavljanje historije ali i budućnosti rock muzike na ovim prostorima. Sve to, u savremenom multimedijalnom objektu koji će u potpunosti biti otvoren 2024. godine. Ali i prije finalnog otvorenja, nekoliko zanimljivih izložbi najavljeno je za godinu pred nama.  

Prva faza projekta će trajati do kraja januara, a radno vrijeme Ex-Yu Rock Centra će biti istaknuto na društvenim mrežama Centra. Cijene ulaznica su 10 KM za odrasle, 5 KM za studente i besplatne za djecu do 7 godina (u pratnji roditelja/staratelja). 

Pored muzejskoj dijela, bitan segment Centra će biti Ex-Yu Rock kafić, prodavnica suvenira ali i prostor za probe bendova i njihove nastupe.  

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!