Sarajevska filharmonija za 100. rođendan dobija novi klavir

Kultura 05. dec 202221:07 0 komentara
Sarajevska filharmonija

Nakon dva mjeseca od potpisivanja ugovora o nabavci novog koncertnog klavira, danas, 5. decembra 2022. godine, direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce je u Hamburgu gdje se izvršila selekcija klavira.

U tvornici Steinway&Sons novi kocnertni klavir testirao je renomirani pijanista Ruben Dalibaltayan, a selekciji su prisustvovali i predstavnici Steinway & Sons u Hrvatskoj, obitelj Kovačićek.

Višegodišnji napori i svi poduzeti koraci danas su urodili plodom, a predivni crni Steinway stiže uskoro u Sarajevo. To će biti zaista najljepši poklon Sarajevskoj filharmoniji za njen 100. rođendan.

”Od ideje je prošlo već nekoliko godina, a od potpisivanja ugovora o nabavci klavira nešto više od dva mjeseca i evo ga 5. decembar , za nas jedan historijski dan. Za Sarajevo i Sarajevsku filharmoniju za našu stotu godišnjicu obezbijedili smo novac, prošli sve administrativne procedure i danas odabrali svoj koncertni klavir. Radi se od D modelu Steinway klavira, a ovo znači zaista mnogo, ne samo za Sarajevsku filharmoniju, već i za cijelu državu i tek sada možemo govoriti o ozbiljnim koncertima i renomiranim solistima koji će doći u prijestolnicu Bosne i Hercegovine‘‘, izjavio je Vedran Tuce, direktor Sarajevske filharmonije.

U tvornici Steinway & Sons u Hamburgu klavire izrađuje 340 eksperata prema patentu koji se nije mijenjao od 1880. godine, a jedinstveni su po tome što daske za tijelo klavira izrađuju iz jednog komada. Takvih dvadesetak daski se slojevito lijepe svježim ljepilom koje svakodnevno kuhaju, također prema receptu iz 1880. godine. Za unutarnje daske tijela klavira koristi se javor iz Kanade, a za vanjske mahagonij iz Indonezije.

Maestro Dalibaltayan je od 7 ponuđenih klavira izabrao klavir na kojem će svirati velika svjetska pijanistička imena i koji će biti dragulj budućih koncerata Sarajevske filhamronije.

Sarajevska filharmonija
Sarajevska filharmonija
Sarajevska filharmonija
Sarajevska filharmonija
Sarajevska filharmonija

Već nakon prvih odsviranih tonova na klaviru Ruben je iskazao veliko zadovoljstvo kvalitetom ovog vrhunskog instrumenta, ali i da je sa dozom određene treme pristupio odgovornosti selekcije prvog kocertnog klavira za 100. godišnjicu Sarajevske filharmonije

”Svi klaviri su izvrsni, tako da je teško pogriješiti, samo je pitanje određenih detalja u procesu izbora onog pravog. Na kraju sam izabrao onaj koji ima jako lijep ton, a možemo reći i malo otvoreniji ton, s obzirom na akustički specifikum sale Narodnog pozorišta u Sarajevu. Nadam se da će u toj akustici sale ovaj klavir zazvučati prelijepo”, istakao je maestro Ruben Dalibaltayan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!