Sarajevska filharmonija završava 99. koncertnu sezonu

Kultura 14. jun 202320:29 0 komentara

U petak će na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu, Sarajevska filharmonija održati koncert, kojim završava svoju 99. koncertnu sezonu.

Sarajevska filharmonija, za kraj kocertne sezone, publici donosi pravu muziču poslasticu, tri premijerna izvođenja.

“Tu je djelo našeg kompozitora, dakle ostajemo na tragu onog što smo obećavali da ćemo podržavati naše stvaralaštvo, bh. komozitora Dine Rešidbegovića, potom Violeta Smajlović – Huart svira Brittenov koncert koji se izuzetno rijetko izvodi, jedna vrlo interesantna stvar i još jedna kompozicija Edwarda Elgara,” kazao je direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce.

Koncert je potpuno novo sonično iskustvo. Poseban izazov, za soliste ali i za orkestar, je “Koncert za violinu i orkestar”, Benjamina Brittena.

“Jako, jako. Veoma velik respekt do djela je potreban, koncentracija, jako duge pripreme, rad sa orkestrom… Izazove čovjek mora uzimati da raste, jer kad je nešto teško to je prostor za napredak”, dodao je šef dirigenta Slaven Kulenović.

“Život je pun izazova koje vrlo često ne biramo. Ovo je izazov koji sam ja, uz Vedranovu pomoć, ne samo postavila sebi nego i Sarajevskoj filharmoniji. Ovo nije jednostavan zalogaj”, kazala je Violeta Smajlović Huart.

Ovaj koncert je ujedno i koncert zatvaranja 99. koncertne sezone Sarajevske filharmonije, nakon čega će publika imati priliku uživati u koncertima u sklopu projekta “Kultura na ulice!”. A veliki rođendanski koncert, u povodu 100 godina rada i djelovanja, publiku očekuje u oktobru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!