Scena: Sutra u NPS Koncert baletnih škola “Volimo ples” u okviru 15. izdanja Balet Festa

Kultura 27. sep 202413:41 0 komentara

U novom izdanju "Scene" gledajte:

Počela je realizacija projekta koja ima za cilj predstavu “Gidionov čvor” u režiji Selme Alispahić, odigrati za učenike i prosvjetne radnike iz Sarajeva. Šest igranja ove predstave su planirana do decembra. Predstava postavlja ključna pitanja: Šta znamo i šta mislimo da znamo o našoj djeci? “Gidionov čvor” se bavi izazovima školskog sistema, slobodom izražavanja, vršnjačkim nasiljem, ali i utjecajem nastavnika i ulogom roditelja.

U subotu, 28. septembra, u okviru 15. izdanja Balet Festa, u Narodnom pozorištu Sarajevo u 13 sati biće upriličen Koncert baletnih škola “Volimo ples”, a istog dana, u 20 sati na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo biće odigrano, jubilarno, stoto izvođenje predstave “Palčica”.

U Bosanskom kulturnom centru, zvanično je počeo PAF. Naime, 8. Pop Art Festival – u organizaciji Udruženja Pogon otvoren je izložvama “Novi talasi 3” koja donosi radove osam mladih umjetnika, te “Human Condition” koja je posvećena liku i djelu Anura Hadžiomerspahića. Njegova genijalnost, ostavila je veliki trag na mlade generacije umjetnika

Završeno je 25. izdanje lutkarskog festivala – Lut fest u Istočnom Sarajevu. Najboljom predstavom u cijelini, proglašena je predstava “Palčica” iz Dagestana. U takmičarskom programu publika je imala priliku pogledati 11 predstava iz naše zemlje, Srbije, Bugarske, Mađarske i Južne Koreje. Osim predstava, u okviru Lut festa, organizovane su radionice kao i Masterclassovi. A u okviru Lut festa, upriličena je i promocija knjige “Laboratorija lutkarstva” Vahida Durakovića. Autor se, kroz šest Jugoslovenskih Bijenala, od 1979. do. 1989.godine, bavi stručnim propitivanjem umjetničkih i teatarskih dostignuća u lutkarstvu.

A za kraj Scene govorimo i o premijeri filma. Naime, u Londonu je upriličena premijera dugo očekivanog nastavka filma reditelja Todda Phillipsa “Joker: Folie a Deux”. Glavne zvijezde filma Lady Gaga i Joaquin Phoenix, pojavili su se u Londonu. Gaga je najavila i svoj novi album.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!