Šerbedžija: Moja žena ne može da spava po noći zbog Ukrajine i Gaze, i meni je teško

Kultura 15. jul 202420:42 0 komentara

Rade Šerbedžija, jedan od najuspješnijih glumaca naših prostora, i u ovoj godini je snimao velike internacionalne uloge te zabavljao velike regionalne publike svojim koncertima uz "Zapadni kolodvor" u Beču, Zagrebu, Ljubljani, Kastvu, Bjelovaru i drugim gradovima. "Ne daj se Ines", "Imam pjesmu za tebe", "Barbara", "Meni se dušo od tebe ne rastaje", "Kose boje maka", "Eto pjesma", "Do posljednjeg daha", "Ostala si uvijek ista", "Ne okreći se sine" i sve ostale bezvremenske pjesme kojima je kroz više desetljeća ostavio neizbrisiv trag Šerbedžija će večeras izvoditi i na Pozorišnom trgu Susan Sontag u sklopu specijalnog programa Narodnog pozorišta Sarajevo "Kultura na ulice 2024!".

Šta nas to očekuje ovdje u Sarajevu?

To se otprilike zna šta je, stare i nove pjseme, dosta poezije, druženja s publikom, priče i to je to.

Znači bit će interakcije?

Uvijek mora biti, drukčije ne valja.

Šta za Vas znači nastupati u Sarajevu, pred lokalnom publikom?

Lijepo mi je uvijek kad dođem u Sarajevo, a to zna i publika moja koja me očekuje. Sarajevo uvijek ima jednu dodatnu energiju kod svih nas koji se bavimo umjetnošću, ja barem tako mislim i osjećam. Tako da su to ipak nekako posebni koncerti.

Šta možemo čuti večeras?

Ja uvijek mijenjam to, imam recimo sa ovim bendom “Zapadnim kolodvorom”, imam oko 100 pjesama koje možemo izvoditi, samo na probi prođemo one koje nismo svirali tri godine, recimo. Meni se baš svira to, a ionako da sam sebi ne budem dosadan promijenim to. Jučer sam i u Tuzli imao jedan program, danas ću opet neke druge stvari raditi, tako da i nama nekako bude zanimljivo.

Bili ste danas i na Trebeviću, vraćaju li vam se neka stara sjećanja?

Vraćaju kako ne, kad me moj Smajo, Smajić, kad me odvezao tamo, namjerno me odvezao tamo. Nisam bio od onda kad smo dolazili 1990. i 1991. godine, kad smo tamo Kemo, Daćo i ja sa pokojnim Karićem ovim biznismenom, ne vojnikom, kad smo stalno dolazili tu. Dolazili su ljudi iz Zagreba, iz Beograda ovdje, neke dobre volje, sve nekako da pravimo dobru energiju samo da rata ne bude, ali pošto tada je bila popularna ona moja pjesma, pa je gotovo svako večer dnevnik Sarajevski odjavljivao sa tom pjesmom “Neću protiv druga svog”. To se vi ni ne sjećate jer ste mali bili, ali to je istina. Od onda je više ne pjevam, jer me stid, a bila je ta poruka i želja da se zaustavi opasnost. Nažalost niko ko je bio dobre volje nije uspio da zaustavi rat. Ne želim ni sad o tome kad svi znamo šta se događalo i dogodilo. Ono što je meni tad bilo bitno, a i poslije toga, i dan danas, jeste da svojom umjetnošću bilo šta da radim, da radim koncerte, da radim u teatru, da radim na filmu, da na neki način stvaram dobru pozitivnu energiju i dobre pozitivne poruke ljudima, da unatoč svemu treba vjerovati, truditi i graditi ovaj bolji svijet. Teško je, užasno teško, naročito nekim jako osjetljivim ljudima. Ja znam, moja žena Lenka ne može da spava po noći zbog Ukrajine i Gaze, i meni je teško i užasan je svijet u kojem živimo. Mi imamo sad na Brijunima premijeru predstave Bertolta Brechta, koji je svoj cijeli angažman posvetio antiratnom angažmanu i napisao te svoje “Božanstvene predstave” i pjesme, tako da mislim da je važno biti angažiran. Pa i ovaj moj koncert danas imaju istu tu dramaturgiju, ako budete prisutni vidjet ćete, ima veselja, zezanja, ima i tužnih stvari, ali ima i neka poruka koju svaki čovjek mora, koji se bavi umjetnošću da da i da pouči svijet. Da pokušamo biti bolji ljudi.

O programu “Kultura na ulice 2024!”

“Kultura na ulice” je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo. Projekt “Kultura na ulice” je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta je da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu približi kulturu i umjetnost građanima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!