Simpozij “Muzika u društvu” okuplja učesnike iz 17 zemalja

Kultura 08. dec 202219:32 0 komentara
N1

Na Muzičkoj akademiji počeo je 13. Međunarodni simpozij "Muzika u društvu". Okuplja 74 učesnika iz oblasti muzikologije, etnomuzikologije, muzičke teorije, muzičke pedagogije i srodnih naučnih i umjetničkih disciplina iz 17 zemalja. Program sadrži radionice, predavanja, ali i koncert.

Simpozij je usmjeren ka višedimenzionalnom i transdisciplinarnom diskursu savremene nauke o muzici.

“Muzička akademija se raduje što je suorganizatori, kako bih rekao, neko čiji naučnici djeluju u našem okviru, u okviru muzičke akademije pokreću jedan ovakav simpozij”, kazao je Ališer Sijarić, dekan Muzičke akademije UNSA.

Muzikološko društvo kreirano je prije 25 godina kao platforma za razgovort stručnjaka iz BIH i cijelog svijeta o stručnim, historiografskim, etičkim, pedagoškim i drugim pitanjima koji se tiču muzike.

“Šta je naš identitet; na koji način svoju kulturu i svoj identitet razumijevamo, na koji način ona pripada našoj svakodnevnici i na koji način nekakvim kritičkim modelima mišljenja možemo naučiti o sebi i možda kritički promijeniti i možda poboljšati nešto u onome što je naš svjetonazor”, kazala je Amila Ramović, predsjednica Muzikološkog društva FBiH.

Ove godine slave 25 godina postojanja i činjenicu da je već 500 naučnika iz 30 zemalja prošlo kroz ovaj simpozij.

“Zaista je bilo čast i izadovoljstvo iz ministarstva da podržimo jednu ovakvu organizaciju koja treba društvu da objasni šta i kako se radi na jedan jednostavan i lako prihvatljiv način, a s druge strane treba da okuplja ljude i otvara jedan format promišljanja o muzici na sofisticirfan način, na način kako je to uvriježeno u naučnim krugovima i da pošalje poruku o nama, koliko mi čuvamo i cijenimo naše naslijeđe”, kazala je Aleksandra Nikolić, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade.

Ove godine obraćaju se još većem broju ljudi jer se nakon 25 godina javljaju i preko digitalnih platformi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!