Škola glume “Mala scena” okuplja sve uzraste

Kultura 20. jun 202216:28 > 16:29 0 komentara

Škola glume "Mala scena" sa radom je počela prije više od 10 godina. Grupa mladih glumaca i glumica od 12 do 16 godina, u nedjelju putuje u Njemačku na prestižni festival, gdje će među 17 evropskih zemalja, predstavljati BiH.

Nakon dugogodišnjeg rada na sinhronizaciji crtanih filmova, glumica Mirna Jogunčić je prije 10 godina došla na ideju da osnuje školu glume.

“Bio mi je cilj da zavole teatar, da nauče nešto o njemu i da kroz tu našu igru požele da gledaju, da postanu dio stalne publike u sarajevskim teatrima”, kazala je Mirna.

A oni najmlađi, kojima je prvenstveno namjenjena ova škola, itekako vole teatar, a posebno kada su na sceni.

“Na sceni se osjećam najslobodnije i sviđa mi se što mogu da odigram različite likove i emocije i to me čini jako sretnom”, kazala nam je Ines Faladžić.

“Od malena sam volio glumiti. Imao sam one svoje male lutke, pozorište, sa onim likovima, od malena sam imao dar za to”, kazao je Ćamil Đuliman.

“Kada sam pod nekim stresom jedva čekam subotu da odem na čas glume, to me na neki način opušta”, kaže Ela Dvorniković.

“Nekako mi je samopouzdanje veće. Naučili smo mnogo toga, da pokazujemo emocije ali i da ih sakrivamo ako je to potrebno”, dodaje Alina Gijo.

Nakon premijere predstave “Strah” grupa mladih glumaca, imaće priliku da se takmiči u okviru Internacionalnog srednjoškolskog teatarskog festivala u Njemačkoj, gdje će zajedno sa 17 zemalja, predstaviti svoju zemlju.

“Osim što će se predstaviti sa svojom predstavom ‘Strah’ koju je pisala Jasenka Jaganjac Paralija. Oni će imati prilike da prisustvuju svakodnevno radionicama koje će voditi brojni predavači iz raznih zemalja”, kazala je Mirna.

A ovih 12 mladih, talentovanih učenika i učenica, nisu krili svoje oduševljenje.

Škola glume okuplja sve uzraste, a od septembra su uveli i grupu za starije osobe. Trenutno “Mala scena” broje više od 20 članova, a neki od njih su tu od osnivanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!