Srbijanski reditelj o Vučiću, cenzuri i radu kao deklarisana gay osoba

Kultura 22. jul 202210:56 > 13:37 1 komentar

Srbijanski reditelj Stevan Filipović gost je Omladinskog filmskog festivala u Sarajevu te je za N1 još jednom uputio kritike na račun vlasti u Srbiji i situacije s kojom se umjetnici u ovoj državi suočavaju.

Filipović je inače deklaarisana LGBT osoba koja je u svom umjetničkom radu tematizirala mnoge teme, uključujući i ovu populaciju kao i neonacističku ideologiju.

“Dosta tih filmova je i vrlo lično ja živim u tom društvu i nekako mi je logično da pričam istinite priče ili ono što ja vidim kao istinite i bitne priče u društvu u kojem živim i neke svoje priče. Tako tu nije bilo dvoumljenja u početku”, naveo je Filipović.

Kada je riječ o kritikama na račun vlasti u Srbiji na čelu na predsjednikom Aleksandrom Vučićem, Filipović ne štedi na kritikama na njihov račun i kaže da će onima koji kritikuju biti učinjeno sve kako bi im se onemogućio rad kao što i situacija sa filmom na kojem trenutno radi.

“Nema direktne cenzure, neće niko reći zabranili smo film pošto znaju da je to glupo i kontraproduktivno nego će da urade nešto gore da vam vežu ruke i bace u bazen”, pojasnio je Filipović.

Ukoliko niste dio državnih projekata i finansiranja, teško vam je umjetnički raditi jer je tržište tako da je sve osuđeno na takvo finansiranje, pojasnio je Filipović.

 “Film nije slika ili knjiga pa da ja mogu da se žrtvujem i pišem i ja u to uvlačim cijelu ekipu ljudi koja radi sa mnom”, naveo je Filipović.

Trenutna vlast su radikali, a ne naprednjaci i trebali bi biti u zatvoru a ne na vlasti, kazao je Filipović za N1 i naglasio da su Nova S i N1 Srbija jedine medijske slobodne teritorije u državi odakle dolazi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare