Stoti rođendan Narodnog pozorišta Sarajevo: Balet se vraća u punom sjaju

Kultura 06. okt 202118:42 0 komentara

Kuća na Obali slavi 100 godina rada i djelovanja. Povodom toga, Narodno pozorište Sarajevo će kroz bogat repertoar, ali i premijere tri umjetnička ansambla obilježiti ovaj poseban rođendan. Jedan od tri ansambla je i balet.

Povodom velikog jubileja, 100 godina rada, najstarija i najveća pozorišna kuća u našoj zemlji, za svoju publiku priprema premijere iz sva tri svoja ansambla: drame, opere i baleta.

Adnan Džindo, umjetnički direktor baleta Narodnog pozorišta u Sarajevu, navodi o kojim predstavama je riječ.

“To su predstave ‘Protekcija’ Branislava Nušića, radićemo ‘Prodanu nevjestu’ i ‘Žetvu’ koja je bila prva baletna premijera 1950. godine, na taj način mislimo zaokružiti 100 godina pozorišta i samim tim dati historijski značaj tom jubileju”, navodi Džindo.

Balet se vraća u punom sjaju

Nakon što je pandemija napravila veliku štetu svjetskoj baletnoj umjetnosti, balet se vraća u punom sjaju.

Jovana Milosavljević, balerina, navodi da je osjećaj fantastičan.

“Osjećaj je fantastičan i vrlo dinamičan. S obzirom na to da smo imali dugo pandemiju koja nas je stavila u jedno iščekivanje i u jedno propitkivanje “zašto se bavimo ovim poslom?”, jer smo bili na neki način uskraćeni da radimo ono zbog čega postojimo, da dajemo produkcije, predstave, premijerne izvedbe.”

Ni njena kolegica, balerina Tamara Ljubičić nije krila uzbuđenje.

“Vrlo neobičan osjećaj. Jako sam uzbuđena što smo se ponovo vratili u salu, ponovo smo počeli da radimo probe i to za cjelovečernje predstave koje su pred nama tako da još uvijek se privikavamo i prilagođavamo tom ritmu i ponovnom angažmanu”, rekla je Ljubičić.

Balet u BiH živi više od 70 godina. Baletnu publiku uskoro očekuje obnova prve baletne premijere ‘Žetva’ čiju koreografiju potpisuje Edina Papo.

“Naravno neće se moći raditi po motivima kako je rađeno tada, priča će biti ista, radićemo novu predstavu koja će se raditi na muziku Borisa Papandopula koji je jedan od najvećih svjetskih autora”, prokomentarisao je Adnan Džindo, umjetnički direktor baleta Narodnog pozorišta.

U sklopu obilježavanja 100 godina Narodnog pozorišta, Nušićeva ‘Protekcija’ u režiji Kokana Mladenovića premijerno će biti izvedena 21. oktobra, premijera opere ‘Prodana nevjesta’ zakazana je za 30. novembar, dok će 22. decembra premijerno biti izvedena i baletna predstava ‘Žetva’.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!