Studentsko pozorište Banjaluka bez struje dočekuje premijeru : “Gružanka” igra pod svijećama

Kultura 15. maj 202412:31 0 komentara
N1

Zbog neusvajanja odluke Skupštine grada Banjaluka o sufinansiranju kulturno-umjetničkog amaterizma, programa i projekata u oblasti kulture za 2024.godinu, banjalučko Studentsko pozorište suočeno je s problemima, uključujući i plaćanje režija, a struja im je isključena prije mjesec dana.

Njihova premijerna predstava u okviru 48.sezone “Gružanka”, zbog loših finansijih uslova biće igrana pod svijećama, naveli su na press konferenciji. Apeluju na Gradsku upravu i Skupštinu Grada da usvoje tražena dokumenta, te podrže kulturu finansijski.

Predstava je realizovana prema tekstovima književnika Dobrice Ćosića, a u „Gružanci“, naslovnu ulogu igra Nikolina Bilandžija, dobitnica nagrade LIKOTA za 2022. godinu.

-Nama grad plaća režije na godišnjem nivou. Ne samo nama, vec svim amaterima po kategorijama: KUD-ovi, pozorišta i sl. Do sada je bilo na prvoj Skupštini u godini usvojeno i mi već u februaru imamo prvi kvartal uplaćen na računu. I kvartalno sve dobijemo. A ove godine ne usvajaju jos. Do Skupštine je, kažu za N1 iz Studentskog pozorišta.

Struja im je isključena navode 16.aprila, ali kažu da je Elektrodistribucija samo uradila svoj dio psola da isključi neredovne platiše, koje opet čekaju novac od Grada kako bi izmirili svoje obaveze.

Inače, iznos od oko 7.000 do 9.000 KM godišnje, a na osnovu prijedloga Odjeljanja za društvene djelatnosti, isplati se na ime režija i materijalnih troškova, ali odluka mora biti usvojena na Skupštini Grada Banjaluka.

Skupština Grada Banjaluka zasijeda danas, ali i ako usvoje 26.tačku dnevnog reda, sredstva neće biti operativna do juna, kažu nam.

Premijera Gružanke je prekosutra, u petak 17.maja u Podrum sceni.

Planom budžeta Grada Banjaluka za 2024. godinu za sufinansiranje kulturno – umjetničkog amaterizma, programa i projekata u oblasti kulture planirana su sredstva u ukupnom iznosu od 290.000,00 KM. Iako je ta stavka budžeta zvanično usvojena i povećana je za nešto više od 10% u odnosu na prethodnu godinu, kulturno-umjetničkim društvima i ansamblima na području Banjaluke navedena sredstva nisu isplaćena, a takođe nisu ni obaviješteni o načinu raspodjele istih, zbog čega se oni sada susreću sa mnogim problemima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!