Sve je spremno za 12. Street Arts Festival Mostar

Kultura 24. aug 202312:58 0 komentara
N1

Sve je spremno za 12. Street Arts Festival Mostar (SAFMo), koji će od 26. augusta do 3. septembra okupiti vrhunske street umjetnike, pretvoriti grad u veliku galeriju na otvorenom i učiniti ga regionalnim središtem urbane kulture. Osim umjetničkih djela, posjetitelje očekuje mnogo dodatnih zabavnih i edukativnih sadržaja za sve generacije, najavljeno je na press konferenciji održanoj 24.8. u Mostaru.

Tom prilikom medijima su se obratile Marina Đapić, Maja Rubinić, Saira Gilić i Sabina Maslo iz Udruge „Rezon“ koja je organizator Street Arts Festivala Mostar, te Hajdi Mostić, predsjednica Upravnog odbora Telemach fondacije i CCO kompanije Telemach BH, koja drugu godinu zaredom podržava ovaj događaj.

Nastavljamo tradiciju umjetničke inicijative utemeljene na solidarnosti i vizijama koje umrežavaju, pokreću pozitivne promjene i čine Mostar središtem urbane kulture. Vjerujem da će rezultati, kao i do sada, ostati utkani u kulturnu baštinu grada i memoriju vremena. Karakteristično za ovu ediciju je angažirano žensko autorstvo i unapređenje produkcije graffiti segmenta, jer organiziramo najveći do sada Graffiti Jam, te osnaživanje suradnji s pojedincima koji organiziraju slične festivale u regiji i dolaze kao podrška. Cijela produkcija, također, ima i angažirani spektar kada je u pitanju javni prostor, s obzirom da se pojedine intervencije realiziraju na zaboravljenim i ruševnim građevinama. Koliko god da planiramo i radimo, svaki put uviđam koliko je ovo sve izazov i eksperiment jer je i sama ulica nepredvidiva i mnogo toga se iskristalizira na samom mjestu dešavanja. Uglavnom, radujemo se ovoj avanturi u sinergiji sa divnim umjetnicima“, istakla je Marina Đapić, predsjednica Udruge Rezon i osnivačica SAFMo.

Partnerstvo sa Street Arts Festivalom u Mostaru je još jedan pokazatelj usmjerenosti Telemach fondacije na podršku lokalnoj zajednici i usmjeravanju i ulaganju u mlade što kontinuirano čini kroz brojne strateške programe i inicijative na polju kulture, umjetnosti, nauke, obrazovanja, ekologije i novih tehnologija.

Podrška Telemach fondacije kreativnim i proaktivnim mladim Mostarkama i Mostarcima, koji već drugu deceniju kreiraju kulturu zajedničkog djelovanja, s jasnom vizijom regeneracije Mostara stvarajući njegov novi urbani identitet, prilika je da se grad ispuni najljepšim bojama, muzikom, susretima i druženjem. Saradnju s udrugom Rezon smo ove godine produbili i organizacijom prve Mostar Street Art Mini akademije, putem koje smo pružili priliku talentiranim mladim bh. umjetnicima da uče od najboljih regionalnih imena street arta i podržali ih u njihovim nastojanjima da umjetnošću pokrenu pozitivne promjene u svom okruženju. Pozivamo vas i na naše mostarsko druženje uz domaće hercegovačke delicije u dvorištu Šantićeve ulice s regionalnim umjetnicima Graffiti Jam u petak 1.9. od 18.30 sati“, poručila je Hajdi Mostić, predsjednica Upravnog odbora Telemach fondacije i CCO kompanije Telemach BH.

Izložba radova učesnika Mostar Street Art Mini akademije bit će održana 28.8.2023. u prostorijama Udruge Rezon, s početkom u 20.00 sati. Cijeli lineup i tekuće informacije o svim događajima potražite na web stranici i društvenim mrežama 12. Streets Art Festivala Mostar (Facebook i Instagram).

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!