Svjedočenja žrtava nasilja na Ruta festivalu

Kultura 24. maj 202314:41 0 komentara
N1

Sarajevo je po treći put domaćin regionalnog teatarskog festivala Ruta Grupa. Na sceni Kamernog teatra 55 publika i ovaj put ima priliku pogledati najbolje produkcije šest prestižnih pozorišta iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije i Sjeverne Makedonije. Zbog Dana žalosti, predstava "Samo da je po redu" Gradskog pozorišta Podgorice, sa 25. pomjerena je na 26.maj.

Predstavom “Sin” domaćina festivala, koja na jedan inovativan, dramaturški način, otvara pitanja naših životnih strahova i tegoba, otvoren je ovogodišnji Ruta festival.

“Ove godine imali smo priliku gledati zaista zanimljive predstave. Teme su od porodičnih odnosa do onoga što je, na žalost, aktuelno u regiji, a to je nasilje nad ženama, ženska pitanja generalno i nasilje u porodici. Nisu to vesele teme ali su teme o kojima se mora govoriti, ne smije šutjeti”, kazao je dramaturg Vedran Fajković.

A upravo takva je i predstava “Trpele” Beogradskog dramskog pozorišta, nastala po stvarnim svedočenjima žrtava nasilja koje su svoju životnu agoniju okončale ubistvom zlostavljača. Sedam glumica BDP-a na potresan način prenose bolnu priču žrtava.

“Kad smo počeli da radimo predstavu, dobili smo transkript izvještaja Helsinškog odbora za ljudska prava o tretmanu žena u zatvorima u Srbiji i od toga smo dobili 11 ispovijesti žena koje su na odsluženju kazne jer su ubile svoje nasilnike, koji su bili njihovi partneri”, kazala je glumica BDP-a, Ivana Nikolić, a njena kolegica Milena Pavlović je dodala: “Sve učestvujemo i igramo i nasilnike i žrtve, ali i druge likove koji su se pojavljivali, od socijalne službe, preko policije, komšija, prijatelja… koji su se pojvaljivali u životima tih žena. To su istinite priče.”

Publika je željnja takvih priča, jer teatar vrlo često dođe kao terapija, a Ruta festival nadi publici da pogledaju najbolja ostvarenja iz regije.

“Svi ističu kako im je jako važno da imaju priliku u svom gradu, na jednom mjestu, vidjeti nešto što je region, i svima je jako lijepo vidjeti predstave koje su nešto drugačije. To su predstave kamernog tipa”, kazao je Fajković.

A i glumcima je ovaj festival jako bitan.

“Meni je predivno to što su pozorišta u regionu ujedinjena i mislim da je to normalna stvar, da konačno možemo jedni druge da vidimo”, smatra Nikolić.

Pavlović je istakla da je najljepše gledati druge predstave koje dolaze, ugostiti kolege i vidjeti nešto novo, drugačije.

Ideja festivala je, da se svaka dva mjeseca, šest teatara iz šset država, predstave u drugom gradu te da festival ima kontinuiranu razmjenu. Osim toga, cilj je interakcija između pozorišne struke, ali i publike, kojoj se pruža prilika za upoznavanje sa pozorišnom produkcijom iz susjednih zemalja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!