Svjetski dan knjige: Akcija ‘Knjiga za ružu’

Kultura 23. apr 202113:32 0 komentara
N1

U vrtu Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu obilježen je 23. april, Svjetski dan knjige.

Pasionirani čitaoci, predstavnici biblioteka sa područja Sarajeva, institucija koje vode brigu o knjigama, okupili su se oko šadrvana u vrtu Muzeja te simbolično mijenjali knjige za ruže.

“Prisjećali smo se da je ruža u zapadnoj kulturi simbol i preporoda i Hristovih rana i nebeskog otkupljenja, inicijacija o antičkim misterijima. Ruža je simbol i duhovne moći i znanja, ali prije svega simbol ljubavi i u sufijskoj tradiciji i Danteovoj božanstvenoj komediji”, kazao je Asmir Kujović iz PEN centra BiH.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

“Slavimo svjetski dan izdavaštva, svjetski dan knjige, svjetski dan autorksih prava. Sa nama su bili pasionirani čitaoci, predstavnici biblioteka. Čestitam svakome ko je napisao jednu riječ i ko je potpisao svoje autorsko djelo”, kazao je Ibrahim Spahić, predsjednik Međunarodnog centra za mir.

Najavio je da će 9. maja biti otvorena prva “Olimpijada kulture Sarajevo 2021“ na kojoj će biti predstavljeno deset najzanimljivijih umjetnika sa svih kontinenata svijeta. U fokusu programa su autori, pisci, pjesnici.

U Sarajevu je obilježen Svjetski dan knjige.

Posted by N1 BiH magazin on Friday, April 23, 2021

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!