U Ateljeu Figure u Sarajevu promocija knjige “Bejturan i ruža” Aleksandra Hemona

Kultura 18. jun 202415:30 0 komentara

"Bejturan i ruža" naziv je knjige autora Aleksandra Hemona čija će promocija biti upriličena u srijedu 19. juna, u Ateljeu Figure u Sarajevu. Riječ je o dirljivoj priči koja predstavlja vrhunac pripovjedačkog talenta Aleksandra Hemona.

Radnja romana počinje u Sarajevu 1914. godine, a zatim se proteže decenijama i kontinentima, prikazujući živote junaka kroz vijekove burne historije, padove velikih carstava, ratove, slavne gradove, neizbrisive ljubavi, snove, pjesme i zablude.

Molierov “Škrtac” u režiji Tamare Damjanović, biće izveden na sceni Narodnog pozorišta Tuzla, u srijedu 19. juna u 19:30. “Škrtac” je svevremena priča jer se svako društvo, ali i pojedinac prepoznavaju u vječnom pitanju odnosa prema novcu.

U Ex-Yu Rock Centru imate priliku pogledati izložbu “Totalna revolucija – Slovenačka alternativna rock scena osamdesetih”. Na izložbi su predstavljeni dijelovi historije kroz predmete bendova kao što su Buldožeri i Laibach.

U Galeriji Srednje škole primjenjenih umjetnosti Sarajevo organizovana je Kreativna radionica koja ima za cilj promovisati tradicionalne vrijednosti naše zemlje, sa fokusom na filcanje vune. Ideja je, da se učenicima, kroz uvođenje ovog predmeta u školstvo, približi bh. tradicija.

Projekat koji provode Bosanske rukotvorine BH/Crafts predstavlja važnost očuvanja tradicionalnih tehnika ručnog rada. Nakon radionica koje su održali sa djecom, uslijedile su i radionice za nastavno osoblje, gdje je prikazano koliko zapravo tradicionalne rukotvorine mogu imati uticaja na samog čovjeka i na njegov lični razvoj.

“Radili smo sa umjetničkom školom u dva navrata takav projekat, sa učenicima umjetničke škole,danas radimo sa predstavnicima iz par sarajevskih srednjih škola i ovo je ono na mala vrata da pokušamo da prometnemo nekako tu ideju da se u nastavni plan i program uvrsti nešto što će djeci obogatiti znanje”, kazala je Lejla Radončić, izvršna direktorica organizacije bosanske rukotvorine BHCraft.

Fokus projekta su očuvanje i promocija tradicionalnih tehnika ručnog rada, koje predstavljaju važan dio kulturnog naslijeđa za BiH i za Srbiju, te mlade podstaknuti na razmišljanje o mogućnostima koje pruža usvajanje neke od ovih tehnika, kao i motivisati ih da svoje slobodno vrijeme upotpune kreativnim i praktičnim radom.

Koncertom “Sevdah uz saz” u petak 21. juna u 21 sat u Centru za kulturu Mostar počinje manifestacija “Mostarsko ljeto”. I ove godine, tokom dva mjeseca trajanja “Mostarskog ljeta” publiku očekuje više od 30 različitih kulturnih sadržaja. Predstave, koncerti, večeri poezije, promocije knjiga, književne večeri i izložbe.

Kolona bajkera označila je početak premijere historijskog bajkerskog filma “The Bikeriders” u Los Angelesu. Film je adaptacija istoimene knjige Dannyja Lyona. Glavne uloge tumače Austin Butler i Tom Hardy.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!