U Banjaluci dodijeljene regionalne nagrade “Srđan Aleksić”

Kultura 10. dec 202320:10 0 komentara
LJ.S. / Twitter

Dobitnici Regionalne novinarske nagrade "Srđan Aleksić" za ovu godinu su Bojana Jovanović iz KRIK-a iz Srbije, Haris Rovčanin novinar Detektora/BIRNa BiH) i portal "Novosti iz Hrvatske.

Regionalna novinarska nagrada „Srđan Aleksić“ se dodjeljuje za profesionalno i društveno odgovorno medijsko izvještavanje koje rezultira konkretnim dobrobitima za ljude i zajednice (doprinosi pomirenju, zaštiti ljudskih prava, uključivanju marginalizovanih i ranjivih grupa, rodnoj ravnopravnosti, vladavini prava, kulturi dijaloga, borbi protiv govora mržnje i lažnih vijesti ), te za iskazanu novinarsku hrabrost.

Dani Srđana Aleksića” održani su za vikend 9. i 10. decembra u Banjaluci, a sve je okončano konferencijom o ljudskim pravima, slapp tužbama, te predstavljanjem zbornika “Zamišljanje žene”.

U subotu je u Studentskom pozorištu održana Revija dokumentarnih filmova o ljudskim pravima.

Na konkurs za prijavu kratkometražnih ostvarenja pristiglo je ranije 20 filmova iz Bosne i Hercegovine, ali i regiona.

Reviju organizuje Helsinški parlament građana Banjaluka, a nakon projekcija održana je i panel diskusija o temi “Ljudska prava na filmu-uticaj na javnost”.

“Revija filmova je prva zajednička aktivnost Kuće ljudskih prava Banjaluka čiji su članovi i osnivači nekoliko udruženja. Pored Helsinškog parlamenta građana Banjaluka čine je: Zdravo da ste, Transparency International BiH, Centar za životnu sredinu i Banjalučki centar za ljudska prava. Njen cilj je podizanje svijesti o ugroženosti ljudskih prava kroz film”, naveli su organizatori, te dodali da će Dani Srđana Aleksića biti održani od 9. do 11. decembra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!