U Banjaluci otvorena izložba Siniše Pašalića: Bh. realnost prikazana kroz fotografije

Kultura 22. maj 202412:51 0 komentara
N1

Izložba fotografa Siniše Pašalića koja je svoju postavku pronašla u Banskom dvoru u Banjaluci objedinila je brojne fotografije koje prikazuju realnost i svakodnevnicu bosanskohercegovačkog društva.

S obzirom na to, u postavci možete pronaći komične, ali i životno teške trenutke koji su na najbolji način dočarani putem fotografija.

Shodno tome, može se primijetiti čovjek koji je u potrazi za ostacima iz kontejnera ispred zgrade Vlade Republike Srpske, baka koja prodaje priglavke dok se iza nje nalazi tabla sa natpisom “Dobrodošli u Republiku Srpsku”. Na fotografijama su baka i deka sa gajbom piva u rukama, kao i fotografije sa prvog sajma erotike u Banjaluci i nastupa Lenny Kravitza.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Siniša Pašalić je počeo raditi 1998. godine u “Glasu”, a potom u magazinu “Reporter”. Danas je u redakciji “Euro Blica” gdje radi od 2002. On je 2016. godine odnio pobjedu na Betinom konkursu za fotografiju godine za jugoistočnu Evropu. Ta fotografija snimljena je na “Kočićevom zboru”.

Pašalić je karijeru dugu 25 godina sažeo u 50 fotografija, koje su, kako je autor i sam objasnio, poredane u formi dnevnih novina, počevši od politike, preko društva pa sve do kulture i sporta.

Tako će se svi posjetitelji izložbe podsjetiti na “veliku ljubav”, baš takvu i prikazanu u formi zagrljaja između sadašnjeg gradonačelnika Draška Stanivukovića i Nebojše Vukanovića, sadašnjeg narodnog poslanika, a odmah ispod nje nalazi se Ljubiša Petrović, sadašnji gradonačelnik Bijeljine, sa dvije glavice kupusa u rukama.

Fotografije su nastale u vrijeme kada su gore navedeni bili opozicionari i saveznici, a izložene u vrijeme kada niko od njih međusobno ne govori.

Moglo bi se reći da je Sinišina izložba novinski list bez teksta koji za mnoge fotografije i nije potreban, dok je autor dao slobodu svima koji dođu da sami daju zaključke. Kao naprimjer ispred dvije fotografije koje su uparene poput predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik u aristokratskoj pozi sa motivima ordenja i Pedija Ešdauna, inače viteza Britanskog carstva, sa kozama.

Tako će pojedina djela nasmijati posjetitelje, a bit će i onih koja će ih navesti na razmišljanje.

Postavka sadrži i fotografije nastale ispred rudnika Ljubija, zatim predsjednika Srbije Aleksandara Vučića koji stoji ispred djece koja su ograđena žicom i zabranjen im je prilaz za vrijeme pandemije korona virusa, kao i brojne druge sarkastične, a u isto vrijeme i realne fotografije nastale u hodu, na ulici.

Izložba je objedinila je i “Majke Srebrenice” sa majkama Kravica, spojila dvije banjalučke legende Marijana Beneša i čika Alu.

Za sve koji navedenu izložbu žele pogledati uživo ona će biti otvorena do 30. maja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!