U Beogradu predstavljena četiri digitalna albuma EKV-a

Kultura 10. mar 202322:31 0 komentara
Youtube

U zgradi Radio Beograda danas su predstavljena digitalna izdanja četiri studijska albuma koje je bend "Ekatarina Velika" /EKV/ svojevremeno objavio za diskografsku kuću "PGP RTS".

Albumi “Ljubav” /1987/, “Samo par godina za nas” /1989/, “Dum Dum” /1991/ i “Neko nas posmatra” /1993/ su sa vrhunskim kvalitetom zvuka od 13:00 sati u remasterizovanom izdanju osvanuli na svim platformama za digitalnu distribuciju muzike, direktno sa originalnih studijskih traka.

Nenad Milovanović, član Upravnog odbora Zadužbine Milana Mladenovića, rekao je da su izuzetno ponosni i zadovoljni zbog izlaska digitalnih reizdanja posljednja četiri albuma antologijskog rok sastava “Ekatarina Velika” i da prvi put publika može legalno da sluša autorstvo Mladenovića nakon njegove prerane smrti.

“Zahvaljujući Milanovoj majci Danici Mladenović, osnovana je Zadužbina Milana Mladenovića 2018. godine, koja predstavlja zaštitu imovinskih i moralnih autorskih prava, brine o obnovi njegovih albuma, objavljenih i neobjavljenih izdanja i o uklanjanju svih onih nelegalnih izdanja”, rekao je Milovanović.

Upravitelj Zadužbine Nikola Jovanović je najavio da će uskoro biti raspisan peti konkurs za tradicionalnu Nagradu “Milan Mladenović”, koju su od 2019. godine osvojili alternativni bendovi “Artan Lili” i “Dram”, muzičarka Ana Ćurčin sa svojim sastavom Ana & The Changes, kao i veoma mlada makedonska umjetnica Dina Jašari.

Jovanović je najavio da je u planu i izdavanje monografije o Mladenoviću, ali nije precizirao kada bi ona mogla biti objavljena.

Remasterizovana četiri albuma očekuju i u formatu vinila i CD-a, kao i video spotovi sa poboljšanom slikom i zvukom, a danas je pušten spot za kultnu pjesmu “Dum Dum”.

Direktor PGP RTS-a Vladimir Graić je otkrio da je u planu i da se objavi kompletna diskografija grupe EKV, koja sadrži ukupno osam albuma, koji će biti stavljeni u luksuzno boks-set izdanje u formatu vinila i diskova do 2024. godine, da bi obilježili veliki jubilej – 40 godina od izlaska njihovog prvog albuma EKV-a, “Katarina dva”.

Na promociji su bili prisutni muzičari Zoran Kostić Cane, pjevač i lider grupe “Partibrejkers”, Ivan Fece Firči – bubnjar EKV-a, Aleksandar Sedlar, izdavač i pjevač Goran Jović “Fidboks” i Maja Maričić, prva dama Zadužbine Milana Mladenovića, inače emotivna partnerica velikog rok muzičara sve do njegove smrti 1994. godine.

O značajnoj muzici i djelovanju jedne od najuticajnijih rok grupa na prostoru bivše Jugoslavije govorili su i Marko Milivojević, nekadašnji član benda EKV, Dragiša Uskoković Ćima, bivši basista EKV-a, Nenad Kuzmić Kuzma – muzički urednik Radija Beograd 202.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!