U Beogradu se obilježava 100 godina Narodnog pozorišta u Sarajevu

Kultura 21. feb 202208:46 0 komentara
NPS

Narodno pozorište Sarajevo (NPS) poslije tri decenije ponovo je gostovalo na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, a povodom stotog rođendana NPS otvorena je i izložba naslovljena "Pozorište narodu!" sinoć u foajeu Narodnog pozorišta u Beogradu.

Narodno pozorište Sarajevo prvi put poslije tri decenije gostuje u glavnom gradu Srbije, a pored izložbe, pozorište će se beogradskoj publici predstaviti i izvođenjem drame i baleta.

Drama “To nikad nigdje nije bilo” po motivima romana “Istorija bolesti” Tvrtka Kulenovića izvedena je sinoć (u nedjelju), a balet “Žetva” u koreografiji i režiji Edine Papo bit će izveden u ponedjeljak.

Kroz nekoliko desetina izloženih fotografija iz pozorišnih i baletskih predstava i opere, i tekstove koji ih prate, predstavljen je razvoj Narodnog pozorišta Sarajevo od osnivanja 1919. i otvaranja 1921. godine do današnjih dana.

Anadolija

Pozorište je osnovano dekretom predsjednika Narodne vlade Atanasija Šole 17. novembra 1919, a renoviranje zgrade Društvenog doma i njeno prilagođavanje potrebama pozorišta trajali su do 1921. godine.

Fotografije svjedoče da su se na repertoaru Narodnog pozorišta Sarajevo tokom prvog vijeka njegovog postojanja našle prestižne predstave, opere i baleti kao što su Čehovljev “Višnjik”, Šekspirova “Mjera na mjer”, Pamukov “Snijeg”, Beketova “Čekajući Godoa” i Selimovićeva “Tvrđava”.

Izložba podsjeća i na period 1992-1995. i najduže opsade nekog grada u savremenoj historiji kada je pozorište postalo jedan od simbola opstanka, očuvanja ljudskog digniteta, kulturnog revolta i održavanja neuništivog duha građana Sarajeva kroz kulturni otpor grada tokom cijele opsade.

Zbog tadašnjeg granatiranja oštećena je zgrada Narodnog pozorišta u centru Sarajeva, a predstave su održavane u Kamernom teatru 55.

Izložba o Narodnom pozorištu Sarajevo u Beogradu biće otvorena do 3. marta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!