U Francuskoj se otvara prvi evropski muzej posvećen djelima umjetnica

Kultura 16. aug 202316:40 0 komentara
Mougins Museum of Classical Art

Bivši trgovac robom Christian Levett najavio je planove da svoj muzej antikviteta na jugu Francuske pretvori u "prvi muzej u Evropi posvećen umjetnosti umjetnica". Prema objavi na Instagramu, Levettov muzej klasične umjetnosti u Mouginsu zatvorit će se krajem ovog mjeseca i ponovo otvoriti svoj novi fokus u junu sljedeće godine.

„Christian Levett, osnivač i vlasnik Mouginsovog muzeja klasične umjetnosti, treba muzej potpuno preurediti, zatvarajući ga kao muzej klasične umjetnosti 31. augusta 2023. i ponovo ga otvoriti kao izložbeni muzej u proljeće 2024., prikazujući rotirajuće izložbe moderne i savremene umjetnosti”, stoji u izjavi na web stranici muzeja.

Muzej će biti preimenovan u Femmes Artistes du Musée de Mougins.

U objavi na Instagramu, Levett kaže da će radovi umjetnika iz njegove kolekcije kao što su Joan Mitchell, Lee Krasner, Elaine de Kooning, Howardena Pindell, Cecily Brown i Nancy Graves biti izloženi u preuređenom prostoru.

U intervjuu za Financial Times 2018., Levett je procijenio da je napravio više od 3.000 kupovina tokom 25 godina: u početku je izgradio kolekciju klasičnih antikviteta — jednu od najvećih u privatnim rukama — i savremene umjetnosti koja uključuje radove umjetnika kao što su Damien Hirst i Marc Quinn. Prema njegovoj web stranici, skoro 250.000 ljudi posjetilo je njegov muzej u Mouginsu otkako je otvoren 2011.

Njegova strategija prikupljanja se promijenila tokom pandemije, prenosi ArtNewspaper. “Tokom izolacije počeo sam da pravim žensku kolekciju apstraktnog ekspresionizma. Istraživao sam umjetnice tog perioda, čak i one manje poznate. Mnogi radovi, koji su takođe bili izloženi u muzejima, bili su dostupni na tržištu preko aukcijskih kuća i drugih kolekcija, i počeo sam da ih ponovo sastavljam”, rekao je Levet za časopis Lampoon.

Pokupio je radove umjetnica iz 20. stoljeća, a potom je pozajmio brojne slike galeriji Whitechapel u Londonu za izložbu Akcija, gesta, boja: žene umjetnice i globalna apstrakcija 1940-1970, koja se trenutno nalazi u Fondaciji Vincent van Gogh u Arl (do 22. oktobra).

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!