U Historijskom muzeju u Sarajevu priređena izložba povodom dana BHAAAS-a

Kultura 20. jun 202418:04 0 komentara

U Historijskom muzeju 20. juna otvorena je umjetnička izložba članova Bosanskohercegovačke - američke akademije umjetnosti i nauka u Sarajevu (BHAAAS). Na izložbi su predstavljeni radovi Sonje Blum, Merime Ivković, Adisa Eliasa Fejzića, Majde Turkić i Slobodana Radisavljevića.

Izložba koja je otvorena u Historijskom muzeju BiH dio je 15. dana BHAAAS-a. Na izložbi se mogu vidjeti radovi četiri umjetnika, koji nose različite priče.

“Izložba se radi u okviru dana Bosanskohercegovačke – američke akademije umjetnosti i nauka. Ona se već tradicionalno održava, ovo su već 15. dani i već 15 godina ista organizacija organizira te dane i obično je to ako se ne varam uvijek u junu i zadnje dvije godine je u Sarajevu iako su prethodnih godina bile lokacije na drugim mjestima, Historijski muzej nam je partner ove godine”, rekao je Adis Elias Fejzić.

Autori radova su svojim djelima prikazali istraživanje različitih tema iz svijeta umjetnosti i nauke, koji imaju za cilj prikazati slobodu umjetnika i dubinu značenja svakog umjetničkog djela.

“Danas smo ovdje na izložbi koju smo organizovali u toku dana BHAAAS-a i predstavljamo četiri djela, četiri umjetnika koji dolaze iz naše organizacije i predstavljaju neke svoje radove, umjetničke radove i naučne radove. Naravno jako zanimljive stvari i pozivamo sve da dođu da vide izložbu”, pojasnio je Slobodan Radosavljavić – Predsjednik divizije BHAAAS-a.

Ova izložba ne samo da prikazuje umjetnička djela već potiče i na promišljanje o drušvenim i kulturnim pitanjima.

“Moj medij su fotografije i one su ustvari dio jednog koncepta kojeg sam već ranije radila, koji se zove ‘Arhitektura i spomenici između politike i geografije, i zapravo ovo je samo otrgnut koncept cijelog ciklusa koji zapravo ispituje arhitektonske objekte u Bosni i Hercegovini i regiji u odnosu na zemlje u razvoju”, istakla je umjetnica Majda Turkić.

“Radi se o radovima pod nazivom ‘Spomenici, sjene zaboravljenih predaka’, dakle u pitanju su svjetleći objekti sa unutrašnjim prikazima. Odnose se na identitet i kulturu sjećanja. Radovi su koncipirani na način da govore o promišljanju o matrici i načinu na koji ideologija krera mišljenje koji se kasnije reflektuju na spomenicima, a iza kojih stoje uglavnom ljudske žrtve”, navela je umjetnica Merima Ivković.

Historijski muzej BiH i Bosanskohercegovačko-američka akademija nauka i umjetnosti uspostavili su saradnju koja obećava nove projekte u budućnosti. Posjetioci će imati priliku vidjeti radove koji istražuju teme identiteta, sjećanja i političkog konteksta, što dodatno obogaćuje kulturnu scenu Sarajeva.

Priredila: Jasmina Sarajkić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!