U Mostaru lutkarska magija

Kultura 24. sep 202410:46 0 komentara

U gradu na Neretvi u toku je lutkarska magija - 4. Međunarodni festival lutkarske umjetnosti. Ove godine, u takmičarskom programu je 12 predstava, a osim toga, tu je i bogat prateći program. Ulaz na sve programe je besplatan.

Ovogodišnji FLUM, po bogatom sadržaju, je najveći do sada. Osim toga, postao je bitno mjesto na mapi Svjetske organizacije lutkara, te ove godine okuplja veliki broj predstavnika asocijacije lutkara UNIMA.

“Flum je mjesto na kojem se UNIMA susreće. Imamo goste iz devet zemalja. Ukupno 12 predstava, dolaze nam gosti iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Španije, Rumunije, Estonije… i ovo je svjetski festival koji nam omogućava da se upoznamo sa svjetskim trendovima u lutkarstvu”, kazao je umjetnički direktor Pozorišta lutaka u Mostaru i selektor FLUM-a Nedžad Maksumić.

“Značaj lutkarskih festivala je ogroman, zbog same umjetnosti lutkarstva i razmjene iskustva brojnih pozorišta, posebno iz različitih država”, dodao je direktor Pozorišta mladih Novi Sad Aleksandar Čurčić.

Ovogodišnje predstave nose jasnu poruku jačanja identiteta i etičkih vrijednosti kod djece. A osim predstava, FLUM čine i paneli, razgovori kao i brojne radionice.

“Izuzetno veliki značaj i za nas, ali i za djecu koja žive u tim gradovima gdje se festival održava jer to je praznik, to je sedam dana najbolje, vrhunske umjetnosti koja se izvodi”, kazao je glumac Saša Latinović.

A Latinović je dodao i da su djeca najbolja ali i najiskrenija publika.

“Djeca su oštra, britka, ne trpe prazne hodove, žele sa su uključeni, kad nisu dovoljno uključeni sami se uključe. I ti njihovi komentari su jako dragocjeni”, dodao je Latinović.

Pozorište lutaka u Mostaru pokrenuo je festival s ciljem povezivanja bogate tredicije i očuvanja kulturnog naslijeđe, a osim toga otvara vrata inovacijama u savremenom lutkarstvu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!