U ponedjeljak predstavljanje knjige hercegovačkog franjevca: Na prijevod se čekalo 65 godina

Kultura 15. feb 202413:45 0 komentara
Unsplash/Ilustracija

Hercegovačka franjevačka provincija Uznesenja Blažene Djevice Marije i Franjevačka knjižnica Mostar u ponedjeljak, 19. februara, u 19 sati u Biskupijskom centru Sarsenterum u Stocu organiziraju predstavljanje knjige "O Trebinjskoj-mrkanskoj biskupiji", autora fra Bazilija Pandžića.

O knjizi će govoritidon Ivica Puljić, svećenik Trebinjsko-mrkanske biskupije, fra Robert Jolić, arhivar Hercegovačke franjevačke provincije i dr. sc. prof. Jadranka Bagarić, navodi se u saopćenju organizatora.

Na kraju programa kratko će se obratiti i fra Ante Marić, knjižničar i urednik edicije RECIPE, a planirano je i obraćanje i mons. Petra Palića, biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog i fra Joze Grbeša, provincijala Hercegovačke franjevačke provincije.

Muziče tačke će biti izvođene pod vodstvom maestra don Dragana Filipovića.

“Prošlo je gotovo 65 godina dok ta studija nije prevedena i na hrvatski jezik kako bi bila dostupna široj znanstvenoj zajednici, kao i ljubiteljima povijesti – jer ju na latinskom jeziku danas može jedva tko čitati i razumjeti. Knjigu je na hrvatski preveo pokojni Jozo Maretić, vrstan poznavatelj latinskog jezika, a prijevod je otkupila Hercegovačka franjevačka provincija i knjiga je tiskana u tiskari FRAM-ZIRAL u Mostaru”, pojasnili su u saopćenju.

Fra Bazilije Pandžić rođen je u Drinovcima kod Gruda 1918. godine, a preminuo je u franjevačkom samostanu na Humcu 2019. u 102. godini života, 84. godini redovništva i 78. godini svećeništva. Iza sebe je ostavio iznimno zapažen znanstveni opus, osobito vezano za povijest i arhivistiku. Desetljećima je djelovao u Rimu kao generalni arhivar Franjevačkog reda. Na samome početku svoga znanstvenoga opusa objavio je zapaženo djelo o Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji, o kojoj do tada nije postojala nijedna cjelovita znanstvena studija. Knjiga je tiskana u Rimu 1959. godine na jeziku na kojem je i napisana, na latinskome.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!