Ukradena Van Goghova slika vraćena muzeju nakon tri godine: U potragu uključili i detektiva

Kultura 28. sep 202313:03 0 komentara
Instagram

30. marta 2020. godine, na Van Goghov rođendan, jedna od umjetnikovih slika ukradena je iz muzeja Singer Laren u Nizozemskoj. Rano remek-djelo, pod nazivom Proljetni vrt, posuđeno je iz Muzeja Groninger. U vrijeme pljačke, muzej je bio zatvoren zbog pandemije COVID-19, a gubitak jedne od Van Goghovih slika šokirao je umjetničku zajednicu. Međutim, nakon godina potrage i nekih pregovora, umjetnina je konačno vraćena, ugurana u preveliku IKEA torbu za kupovinu.

Kako bi ušla u trag poznatoj slici, nizozemska policija radila je zajedno sa svjetski poznatim umjetničkim detektivom Arthurom Brandom. Nizozemski istraživač/detektiv je prethodno pomagao u pronalaženju ukradenih slika Tamare de Lempicke, Pabla Picassa i Salvadora Dalíja.

U slučaju nestalog Van Goghovog djela, lopov koji stoji iza pljačke 2020. uhapšen je sljedeće godine u aprilu 2021., ali slika nije bila kod njega. Vlasti su brzo zaključile da je čovjek, koji se spominje kao Nils M., radio po nalogu nizozemskog pomorskog mogula Petera Roya K. da ukrade Van Gogha.

Dragocjena umjetnička djela poput Proljetnog vrta često se koriste za pregovore u kriminalnom podzemlju. No, lopovi nisu predvidjeli kako će zbog lošeg glasa slika biti gotovo nemoguća za korištenje, pa je ostala negdje skrivena, daleko od muzeja.

“Znali smo da će slika ići iz ruke u ruku u kriminalnom svijetu, ali tako da je niko ne želi dirati”, objašnjava Brand. “Mogli biste samo upasti u nevolju. Tako da se ta praksa smatra pomalo ukletom”.

Nakon nekog vremena, poznatog detektiva kontaktirao je neko ko je znao gdje se nalazi Van Goghova slika i želio ju je vratiti, ali nije želio da ga se na bilo koji način upliće. Pregovaranje je potrajalo, pa je konačno 12. septembra 2023. vrijedno djelo — procijenjeno na između 3 i 4 miliona dolara — ostavljeno u Brandovom domu u Amsterdamu uz pomoć plave IKEA torbe, prenosi MyModernMet.

U službenom saopćenju, Muzej Groninger, koji je vlasnik Proljetsnog vrta, rekao je: “Muzej Groninger je iznimno sretan što se rad vratio. Trenutno je u dobrom društvu u Van Goghovom muzeju. Vrlo smo zahvalni našim kolegama u Amsterdamu na gostoprimstvu. U ime cijelog našeg osoblja, svih stanovnika Groningena i posjetitelja, jako smo zahvalni svima koji su pridonijeli ovom dobrom ishodu. Arthur Brand odigrao je ključnu ulogu u ovom slučaju i muzej to jako cijeni.”

Sada kada je slika u sigurnim rukama, bit će podvrgnuta opsežnom ispitivanju konzervatora, nakon čega slijedi dugotrajna restauracija. Vjerojatno će biti izložen u nadolazećim mjesecima, ovisno o stanju u kojem se nalazi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!