Ukradeni predmeti iz muzeja vrijedni 64.000 dolara ponuđeni na eBayu za 51 dolar

Kultura 22. aug 202313:49 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Najmanje jedan predmet koji je ukraden iz Britanskog muzeja, u vrijednosti do 63.800 dolara (50.000 funti) ponuđen je na prodaju na platformi za e-trgovinu eBay za samo 51 dolar (40 funti), navodi Telegraph.

U saopštenju muzeja od 16. avgusta navodi se da su većina nestalih, ukradenih i oštećenih predmeta mali komadi “zlatnog nakita i dragulja od poludragog kamenja i stakla koji datiraju od 15. vijeka prije nove ere do 19. vijeka” koji su uglavnom čuvani u akademske i istraživačke svrhe. Nijedan od njih nije nedavno bio izložen.

Međutim, neki od nestalih predmeta pojavljivali su se na listama na eBayu od najmanje 2016. godine, a Telegraph je objavio da je stručnjak za antikvitete rekao Britanskom muzeju prije tri godine da sumnjaju da je član osoblja krao komade iz njegove kolekcije koji su bili za skladištenje.

Godine 2016. komad rimskog nakita napravljen od poludragog kamena oniksa bio je naveden za prodaju na eBayu po minimalnoj cijeni od 40 funti. Oglas nije privukao nijednu ponudu. Jedan diler je za Telegraph rekao da je njegova prava vrijednost bila između 31.890 i 63.780 dolara (25.000 i 50.000 funti).

Kao rezultat pronalaska ukradenih, nestalih i oštećenih predmeta, muzej je pokrenuo nezavisnu reviziju svojih sigurnosnih protokola. Također je najavio da će poduzeti pravne radnje protiv otpuštenog člana osoblja i da je u toku istraga Komande za privredni kriminal Metropolitanske policije.

Ubrzo nakon što je muzej objavio otpuštanje, londonski Times i Daily Telegraph identifikovali su grčkog kustosa antikviteta Petera Higgsa kao neimenovanu osobu.

Prije nego što je otpušten iz muzeja ranije ove godine, Higgs je radio u toj instituciji više od 30 godina, organizirajući velike izložbe i pišući knjige. Njegova porodica je za Telegraph rekla da je nevin i da je “razoren” gubitkom svoje istaknute pozicije, piše ArtNews.

Ironično, 2013. godine, Higgs je bio stručnjak za predmet trgovine nakon što su britanski carinici zatražili pomoć od Britanskog muzeja u identifikaciji statue koja je zaplijenjena na aerodromu Hitrou. Higs je za Guardian rekao da je odmah znao da je to 2.000 godina stara mermerna statua grčke boginje. Rijetka pogrebna statua vraćena je u Libiju 2021.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!