Umrla legendarna Irena Papas, Hinda iz filma “Pod zastavom Muhameda”

Kultura 14. sep 202215:54 0 komentara
Irene Papas (Reuters)

Grčka glumica i pjevačica Irene Papas, koja je stekla međunarodnu slavu filmovima 60-ih godina, uključujući "Grka Zorbu" i "Pod zastavom Muhameda", umrla je u 96. godini života, priopćilo je u srijedu grčko ministarstvo kulture.

Njezina 50-godišnja karijera okrunjena je filmom redatelja Johna Maddena iz 2001. “Mandolina kapetana Corellija”, u kojem je glumila uz Nicolasa Cagea i Penelope Cruz te flmom Manoela de Olivieire iz 2003. “A Talking Picture” u kojem se pojavila uz Catherine Deneuve i Johna Malkovicha.

“Grk Zorba”, hit iz 1964. godine u kojemu je Papas glumila s Anthonyjem Quinnom i Alanom Batesom posebice je bio zapažen zbog glazbe Mikisa Theodorakisa.

U političkom trileru “Z” (1969) Coste Gavrasa, smještenom u grčki grad Solun, igrala je udovicu lika kojega je glumio Yves Montand.

Također, glumila je i negativku Hindu u ostvarenju Moustaphe Akkada “”Pod zastavom Muhameda”, popularnom filmu na ovim prostorima, koji je bio nominovan i za Oscara.

Jedan od njezinih najvećih uspjeha je glavna uloga u “Electri”, Euripidovoj grčkoj tragediji koju je 1962. režirao Michalis Cacoyannis.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!