Uprkos opstrukcijama: Glumci SARTR-a nagrađeni višeminutnim aplauzom u Banjaluci

Kultura 10. jun 202309:02 2 komentara
Narodno pozorište RS

Sarajevski ratni teatar (SARTR) nastupio je sinoć u Banjaluci s predstavom "Moj sin samo malo sporije hoda” u sklopu 25. Teatar festa “Petar Kočić” u Narodnom pozorištu Republike Srpske. Glumci su nagrađeni višeminutnim aplauzom. Zbog njihovog učešćea, RTRS je odbio da ih medijski podrži.

“RTRS je dugogodišnji medijski partner Narodnog pozorišta Republike Srpske što podrazumijeva da kontinuirano pratimo sva događanja i aktivnosti Narodnog pozorišta. Trajno opredjeljenje RTRS-a je da kroz medijsku podršku doprinosimo promociji umjetnosti i kulture u Republici Srpskoj, a time i Narodnog pozorišta kao nacionalne institucije kulture. Ono što ove godine nismo mogli da prihvatimo jeste činjenica da se na repertoaru Teatar festa našla i predstava Sarajevskog ratnog teatra, te smo iz tog razloga odbili da medijski podržimo ovogodišnji Teatar fest”, navedeno je izjavi generalne direktorice RTRS-a Dijane Milanković.

Ipak, ljubitelji pozorišne umjetnosti nisu marili za ovakve stvari i podržali su predstavu.

“Magična noć. Hvala Banja Luko! Hvala draga publiko za topao i emotivan prijem”, naveli su iz SARTR-a nakon izvođenja predstave.

„Sarađujemo sa Radio-televizijom RS i poštujemo njihovu odluku. Naravno, nije nam drago, ali jednostavno to je tako. Nama nije saopšten razlog bojkota, ako tako to mogu da nazovem, ali je zapravo javna tajna da je razlog SARTR. Svake večeri nam dolaze novinari, čak i oni sa RTRS. Gledaju predstave, ali ne izvještavaju. Program festivala svakako nismo mijenjali“, kazala je za Žurnal Milena Knežić, stručna saradnica za odnose s javnošću u NP RS.

Predstava autora Ivora Martinića je prvi put izvedena 2011. godine. SARTR putuje u Zagreb, gdje će 11.06. igrati na 47. međunarodnom kazališnom festivalu “Dani satire Fadila Hadžića” u Kerempuhu.

RTRS ih je bojkotovao, ali ne i publika

Teatar fest “Petar Kočić” počeo je besjedom scenaristkinje i književnice Milene Marković koja je citirala riječi Petra Kočića.

Učesnici Teatar festa su: Atelje 212 sa predstavom „Rolerkoster“, u režiji Milice Kralj; Narodno pozorište Niš, predstava „San o zavičaju (Neviđeno folk snoviđenje)“, u režiji Milana Neškovića; Crnogorsko narodno pozorište i Centar za kulturu Tivat sa predstavom „Pokojnik“, a u režiji Egona Savina; Sarajevski ratni teatar, predstava „Moj sin samo malo sporije hoda“, režija Ivan Plazibat i Narodno pozorište u Beogradu, predstava „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“ u režiji Juga Đorđevića.

U čast nagrađenih izvedena je opera „Deca“ u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu, autora Milene Marković, a u režiji Irene Popović Dragović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare