Utopija” najbolja lutkarska predstava

Kultura 26. okt 202421:27 0 komentara
Edin Ćatić Bato

Bugojno je proteklih dana bio domaćin profesionalnim lutkarskim predstavama iz Bosne i Hercegovine,  te su u ovaj grad došli brojni lutkarski profesionalci ali i ljubitelji lutkarskih predstava.

Program 26. Susreta pozorišta/kazališta lutaka BiH činio je 5 lutkarskih predstava u takmičarskom programu, 4 predstave studenata Akademije za kulturu i umjetnost u Osijeku, kao i brojne radionice, predavanja i okrugle stolove.

Edin Ćatić Bato

Upriličeno je i otvaranje izložbe “Metamorfoze” Mehmeda Klepe u saradnji sa Umjetničkom galerijom Bosne i Hercegovine, kao i promocija knjige “Dramaturgija evropskog lutkarstva (fragmenti)” autora Vahida Durakovića.

U takmičarskom dijelu Susreta pozorišta/kazališta lutaka, publika će imati priliku pogledati pet predstava:
-JU Gradsko pozorište Gradiška sa predstavom “Vilenjak Cvilidreta” u režiji Ananda Čenića.
-Lutkarsko kazalište Mostar sa predstavom “Utopija” u režiji Vanje Jovanović.
-Pozorište mladih Sarajevo sa predstavom “Ježeva kućica” u režiji Dubravke Zrnčić-Kulenović.
-Pozorište lutaka Mostar sa predstavom “Bilo jednom jedno jaje” u režiji Silvana Omerzua.

-JU Pozorište Prijedor sa predstavom “Crvenkapa” u režiji Aleksandra Pejakovića.

Edin Ćatić Bato

Studenti Akademije za kulturu i umjetnost u Osjeku odigrali su četiri predstave u revijalnom programu najstarijeg lutkarskog festivala u BiH i još jednom pokazali svoj talenat i ljubav prema lutkama.
Stručni žiri činili su Alena Džebo – glumica, Igor Tretinjak – teatrolog i pozorišni kritičar i Milan Gajić – dramaturg.

Najboljom predstavom u cijelini, proglašena je predstava “Utopija” Lutkarskog kazališta Mostar.
Nagrada za najbolju glumicu pripala je Ajli Cabreri za ulogu u predstavi “Ježeva kućica” Pozorišta mladih Sarajevo.
Nagrada za najbolju kreaciju lutaka i scenografiju pripala je Zoranu Bjeloševiću za predstavu “Crvenkapa” JU Pozorište Prijedor. “Crvenkapa” je odnijela i nagradu za najbolju muziku, dok je nagrada za svijetlo pripala predstavi “Utopija”.

26. Susrete pozorišta/kazališta lutaka BiH čini i dječiji žiri koji je najboljom predstavom proglasio “Ježevu kućicu” Pozorišta mladih Sarajevo.

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!