“Veče poezije i šaha za Vešović Marka” večeras u BKC-u KS

Kultura 18. jul 202414:28 0 komentara
Marko Vešović (FENA/Almir Razić)

"Veče poezije i šaha za Vešović Marka" bit će upriličeno večeras u 20 sati u Atriju Bosanskog kulturnog centra (BKC) u okviru Festivala "Baščaršijske noći". U programu će učestvovati Enver Kazaz, Asmir Kujović, Lejla Ćehajić, Ermina Ribić, Dejan Tešić, Admir Džanko, Vildana Bratić i Senka Kreso.

Događaj je zamišljen kao dvosatno druženje na kojem će se, nakon kratkih obraćanja nekoliko Markovih prijatelja i savremenika, čitati poezija, dok će se istovremeno na par stolova igrati brzopotezni šah, s obzirom na to da je Marko bio šahovski entuzijasta.

View this post on Instagram

A post shared by @bkc_sa

U ovom kulturnom događaju učešće će uzeti i velemajstori iz šahovskog kluba Bosna koji će sa učesnicima programa i publikom odigrati brzopotezne partije. Također, biti će i dva stola sa figurama gdje će svi moći slobodno igrati.

Marko Vešović (1945 – 2023) rođen u mjestu Pape kod Bijelog Polja (Crna Gora), bio je bosanskohercegovački i crnogorski književnik koji je živio i radio u Sarajevu. Gimnaziju je završio u Bijelom Polju, Filozofski fakultet u Sarajevu. Postdiplomski studij završio je na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Kao profesor radio je u sarajevskoj srednjoj Autosaobraćajnoj školi i u gimnaziji “Pero Kosorić”, a zatim i kao profesor na Filozofskom Fakultetu u Sarajevu. Bio je urednik u Izdavačkoj kući “Veselin Masleša”.

Marko Vešović objavio je više od 30 knjiga poezije i proze, pjesničkih prevoda, esejistike i polemike, saopšteno je iz Bosanskog kulturnog centra Kantona Sarajevo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!