Veliki povratak baleta na našu scenu: “Žetva” u Narodnom pozorištu Sarajevo

Kultura 20. dec 202122:57 > 22. dec 2021 17:00 0 komentara
N1

Najstarija teatarska kuća u našoj zemlji još jednom premijerom - premijerom baleta "Žetva" u režiji i koreografiji Edine Papo, obilježava dva jubileja - 100. godinu rada i djelovanja Narodnog pozorišta Sarajevo, ali i 70 godina Baleta. Premijera je zakazana za 28. decembar, a druga je dan kasnije.

Balet “Žetva” u tri čina, kompozitora Borisa Papandopula proizveden je 1950. godine, čime je obiježen početak rada sarajevskog Baleta. Nakon više od 70 godina, “Žetva” je ponovo na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, ovoga puta u režiji i koreografiji Edine Papo.

“Sadržaj je vrlo naivan i trebali smo ga prilagoditi današnjem vremenu, neka ostane još malo tajna kako smo skupili taj predivni sadržaj i stavili ga u današnje vrijeme”, saopštila nam je Edina Papo, koja je rediteljica i koreografkinja.

Savremenija “Žetva” je jedna od premijera kojom najstarija teatarska kuća obilježava 100 godina rada i djelovanja, ali i 70 godina Baleta.

“Ponovo igramo cjelovečernju predstavu u dva čina i to je velika odgovornost, pogotovo nakon duge pauze. Mislim da je ova predstava veliki povratak baleta na našu scenu i lijepa prilika da obilježimo naš jubilej”, rekla je balerina Tamara Ljubičić.

Iako Balet slavi svoj jubilej Edina Papo ističe da ova umjetnost u našoj zemlji stagnira. Iako nemaju kadra koji bi zamijenio sjajnu generaciju, Papo ističe da naša zemlja itekako ima baletnu publiku.

“Naravno da ima, ja to tvrdim godinama i potvrđujem prvo premijerama koje smo imali a sa druge strane i Balet festom, jer uvijek kad dođu kompanije, bilo to sarajevska baletna kompanija ili gosti iz regije i svijeta, puna je sala”, konstatovala je Papo.

“Sarajevo je krasno, ima profesionalnu baletnu publiku koja zna šta je balet i voli balet. U Ljubljani su više klasične stvari, tamo moderan pokret, moderan ples nije toliko aktuelan, tako da ljudi idu više na klasiku, što ovdje nije tako. Ovdje vole i savremeni pokret kao i klasičan”, primjetio je Petar Đorčevski, baletni umjetnik.

Uz Sarajevsku filharmoniju pod dirigentskom palicom maestre Samre Gulamović, u režiji Edine Papo, publika će imati priliku uživati u još jednoj premijeri kojom se obilježava sedam decenija postojanja sarajevskog Baleta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!