Za Svjetski dan izbjeglica na Ilidži otkriven mural pod nazivom ‘Dobrodošli’

Kultura 20. jun 202317:02 0 komentara
UNHCR

Povodom obilježavanja Svjetskog dana izbjeglica ove godine UNHCR je u saradnji sa Općinom Ilidža izradio mural pod nazivom „Dobrodošli“, koji na simboličan način predstavlja gostoprimstvo lokalne zajednice u BiH na koje su naišle brojne izbjeglice primorane da napuste svoja ognjišta zbog ratova, progona ili kršenja ljudskih prava.

“Drago nam je da je baš naša Općina odabrana za oslikavanje murala. Općina Ilidža je niz godina mjesto u kojem su izbjeglice dobrodošle. Želimo da se izbjeglice kada dođu na Ilidžu dobro osjećaju i da budu naši sugrađani”, rekla je Sejda Topalović, pomoćnica načelnika Općine Ilidža.

Predstavnica UNHCR-a u BiH Lucie Gagné je kazala da svake godine na Svjetski dan izbjeglica koji se obilježava 20. juna, UNHCR organizuje seriju događaja u više gradova u BiH, kao i širom svijeta, kako bi skrenuo pažnju javnosti na probleme s kojima se izbjeglice suočavaju, ali također i kako bi izrazio zahvalnost lokalnim zajednicama na gostoprimstvu koje pružaju ljudima koji su bili primorani napustiti svoje domove zbog nasilja, rata, progona ili kršenja ljudskih prava – saopćeno je iz UNHCR-a.

“Trenutno je oko 110 miliona ljudi raseljeno širom svijeta. Na ovaj dan prepoznajemo njihovu nevolju i proživljeno iskustvo, istovremeno odajući počast njihovoj hrabrosti, njihovim nadama i doprinosu zemljama domaćinima”, kazala je ona.

Dodala je da je Svjetski dan izbjeglica, također, dan kada prepoznajemo velikodušnost zemalja domaćina koje su svoje granice i srca držale otvorenim za ljude kojima je potrebna zaštita.

Sekretarka Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Nina Mišković je istaknula da solidarnost i humanost kakvu je svijet pokazao prema izbjeglicama iz naše zemlje, obavezuje nas da uzvratimo na isti način.

“Obavezuje nas da pozivamo na razumijevanje i empatiju prema izbjeglicama, da budemo glas izbjeglica i ne dozvolimo ravnodušnost na nedaće s kojim se oni susreću, tragajući za sigurnim utočištem, kao što su ne tako davno tragale i stotine hiljada Bosanaca i Hercegovaca”, rekla Mišković.

Povodom Svjetskog dana izbjeglica, danas je UNHCR u Tuzli također podržao i skup akademske zajednice na kom je bilo razgovora o trenutnom zakonu o azilu i planiranim dopunama zakona, a ranije ovog vikenda je u Bihaću podržan turnir u nogometu za djecu.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana izbjeglica „Nada daleko od doma“ posebno skreće pažnju na značaj razumijevanja, gostoprimstva i podrške koju lokalne zajednice pružaju ljudima koji su bili primorani napustiti svoje domove. Uz podršku svih nas, oni grade nadu za boljom budućnošću daleko od svojih ognjišta.

Mural u Općini Ilidža je na inicijativu UNHCR-a i uz pomoć Općine Ilidža oslikan u saradnji sa studentima Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu i izbjeglicama u BiH koji imaju iskustva u slikanju murala, a uz tehničku podršku Bosanskohercegovačke inicijative žena (BHWI) – navodi se u saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!