Zaronite u historiju bh. kuhinje kroz Pop-Up Gastro Muzej u Sarajevu

Kultura 26. sep 202314:22 0 komentara
Balkantina

Unikatno putovanje kroz gastro baštinu Bosne i Hercegovine očekuje sve posjetioce Historijskog muzeja u Sarajevu. U periodu od 22. septembra do 15. oktobra postavljena je zanimljiva izložba pod nazivom “Pop-up gastro muzej”.

Sve je zapravo osmislila Balkantina, gastro-kulturološka agencija osnovana 2016. godine u Sarajevu koja kroz ovu izložbu nudi posjetiocima jedinstvenu kolekciju autentičnih artefakta koji datiraju od srednjovjekovnog razdoblja do austrougarskog perioda te na taj način svjedoče razvoju i promjenama u svijetu bosanskohercegovačkog kulinarstva.

Izloženi su eksponati koji su se nekada koristili u pripremi i konzumiranju specijaliteta bh. kuhinje a kroz izložbeni koncept koji je osmišljen, tu su priče i historijske činjenice, a sve je upotpunjeno receptima.

“Tako se posjetiocima nudi prilika da dublje zarone ne samo u historiju naše kuhinje već i naše tradicije i običaja koji su obilježili živote naših predaka i koje na ovaj način želimo promovisati i sačuvati”, poručuje Lana Novalić, izvršna direktorica Balkantine.

Balkantina

Balkantina ovaj događaj realizira u saradnji sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo. Značajno je napomenuti da kolekciju čine autentični artefakti sakupljeni u saradnji sa poznatim sarajevskim restoranom „Inat kućom“ i „Etno begovim selom“ te da je odlikuju bogat historijski značaj i vrijednost.

“Ova izložba predstavlja priliku da se istraže korijeni i priče koje čine srž naše kulturne baštine, da se prošeta kroz vijekove koji su obilježili našu gastronomsku tradiciju te da se kroz kuhinju povežemo sa svojim precima. Osjetite duh Bosne i Hercegovine kroz drvene, metalne i bakarne predmete koji i dan danas čuvaju dušu naše kulinarske baštine”, poručuju iz Balkantine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!