Žbanić: Gubitak povjerenja politički osmišljen da se ne bismo ni borili

Vjera u bolje sutra nedostaje ovdje i kad toga nema lako je uspostaviti nepovjerenje i političke strukture mogu sa nama raditi šta hoće, rekla je u Danu uživo bh. rediteljica Jasmila Žbanić.

„Znam kako dišeš“ naslov je nove, regionalne, hit serije. Priča inspirisana stvarnim događajima, samoubistvom maloljetnika u Bosni i Hercegovini, poslužila je kao potka scenariju koji je napisala rediteljica čiji rukopis godinama intrigira region, ali i Evropu i svijet – Jasmile Žbanić.

Danas djeca imaju neke virtuelne svjetove u kojima mi ne učestvujemo i pitanje – koliko poznajemo djecu – jeste vrlo validno, ipak uz puno ljubavi definitivno možemo napraviti mostove, čak i kad su komunikacije u nekom generacijskom jazu, kazala je Žbanić.

Govoreći o seriji, ona je navela da društvo koje je izgubilo povjerenje jednih u druge i u sistem i institucije je nešto što je vrlo osmišljeno politički.

„Jer ako mislimo da su svi pokvareni onda nema razloga da se borimo, već se prepuštamo letargiji“, smatra rediteljica.

„Vjera u bolje sutra nedostaje ovdje i kad toga nema lako je uspostaviti nepovjerenje i političke strukture mogu sa nama raditi šta hoće. Povjerenje se mora obnoviti, a količina nepovjerenja je ogromna.. pokušali smo je u seriji osvjetlilti, od one na vrha društva do same porodice, ćelije da tako kažem“, objašnjava Žbanić.

Najveći komplimet za seriju joj je bio kad su prijatelji reli da su gledali sa djecom i da su mogli da razgovaraju o tema o kojim inače ne mogu da razgovaraju.

„Kultura dijaloga se također pokušava uništiti vrlo svjesno, danas vrlo rijetko imamo dijalog, kroz jezik je ustanovljena agresija i nasilje vrlo smišljeno kako bi se rasparčala mogućnost razumijevanja, jer od jezika sve počinje”.

Nasilje je, kako je dodala, popularizovano vrlo svjesno. Politička struktura je učinila da nam nasilje učini privlačnim, da djeca imaju kriminalce kao uzore, navodi.

„U takvoj atmosferi možete sa građanima raditi šta hoćete. I za takvo društvo nema napretka. Ne treba da dozvolimo da to bude normalno i treba da govorimo o tome“, zaključila je Žbanić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad