“Ženski snovi” najbolja predstava na 51. FEDRI

Kultura 22. jul 202310:01 0 komentara
FEDRA

Svečanom ceremonijom proglašenja najboljih, u Bugojnu je završena teatarska magija - 51. Teatarski festival FEDRA - najstariji i najvažniji festival amaterskog teatarskog stvaralaštva.

Selektor ovogodišnjeg festivala Vahid Duraković, od 17 prijavljenih predstava, izabrao je 9, koje su se takmičile za glavnu nagradu.

Žiri u sastavu Dženita Imamović Omerović – docentica na predmetu glume na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, Božana Bijelić – prvakinja dječijeg pozorišta Republike Srpske i Adrijana Gavrić – novinarka i producentica na N1 televiziji, jednoglasno su proglasile pobjednike.

FEDRA
FEDRA
FEDRA
FEDRA

Nagrada za životno djelo za doprinos razvoju teatra kao i predanosti u radu sa djecom i mladima dodjeljena je Seadu Đuliću – umjetničkom direktoru MTM Mostar.

Ansambli “Bardovce” DP Eko Art Bugojno dobio je pohvale za istraživački postupak i promišljanje tema koje su za ovaj uzrast jako važne i “Pred njom je život” Teatar Fedra Bugojno za sjajnu partnersku igru i hrabrost da se progovori o poziciji žene u društvu.

Nagradu za najboljiu scenografiju pripala je Suadu Avdagiću za predstavu “Bašeskija, san o Sarajevu“ UG za pozorišnu djelatnost SCENA Živinice, JU BKC Živinice, uz obrazloženje da raskošna scenografija omogućava da uđemo u atmosferu življenja i sudbina iz prošlosti Sarajeva.

Nagradu za najbolju kostimografiju dodjeljena je Lidiji Bilić za kostimografiju u predstavi “Oblaci” Hrvatsko amatersko kazalište Travnik. Lidija Bilić je uspjela svojom bogatom ponudom kostima vjerno dočarati razvoj likova od rođenja do smrti.

Nagrada za najbolju autorsku muziku i dizajn zvuka pripala je Vuku Milivojeviću za autorsku muziku i dizajn zvuka za predstavu “Pomračenje” Gradskog pozorišta Trebinje. Napetost dramske situacije podržava originalna autorska muzika i time doprinosi još dramatičnijoj atmosferi.

Nagradu za najbolji autorski projekt dodjelje a je Ansamblu predstave “Sizif od Bosne” amaterskog pozorišta Neretva Konjic. Ansambl predstave hrabro oslikava dugogodišnje probleme BiH. Istražuju bh. apsurd, u isto vrijeme nudeći dublji značaj i razumjevanje pitanja guranja Sizifovog kamena.

Nagrada za nabolju kolektivnu glumačku igru pripala je predstavi “Pomračenje” Gradsko pozorište Trebinje. Ansambl predstave “Pomračenje” Gradskog pozorišta Trebinje od početka do kraja izgara u želji da ispriča jednu vrlo potresnu priču o raspadanju društva.

Nagrade za najbolje mlade glumce i glumice dodjeljene su: Vedadu Naimkadiću za ulogu Žutog u predstavi “Hoću kući“ pozorišta mladih Tuzla i Srednja “Savremeno-umjetnička škola” Tuzla, koji je na vjeran način prikazao slijepog dečaka sa društvene

Murisu Bušatliću za ulogu Willy-a u predstavi “Bradovce” DP Eko art Bugojno – uvjerljiva scenska igra, odlična dikcija i prisustvo na sceni.

Emani Tabaković za ulogu u predstavi “Smrt je moja ljubav” MTM Mostar, koja sa izuzetnom unutarnjom radnjom i lakoćom pokreta približava nas svijetu mladih osoba koji se bore sa depresijom.

Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je Darku Kurtoviću za ulogu Igora u predstavi “Pomračenje” Gradsko pozorište Trebinje. Darko precizno vodi lik Igora koji sa sobom nosi tajnu koju publiku drži u neizvjesnosti do samog kraja.

Nagrada za najbolju žensku ulogu dodjeljena je Amili Beširović za ulogu Tanje u predstavi “Hoću kući” Pozorišta mladih Tuzla i Srednja „Savremeno-umjetnička škola“ Tuzla. Ovu izuzetno tešku ulogu maloljetne trudnice, Amila vješto gradi superiorno kortsteći se svim raspoloživim glumačkim sredstvima.

Nagrada za najbolju režiju pripala je Adnanu Mujkiću za predstavu “Hoću kući” Pozorište mladih Tuzla i Srednja „Savremeno-umjetnička škola“ Tuzla. Adnan Mujkić je svojom režijom uspio dosljedno prikazati život djece sa ulice komparirajući ih sa životnim pričama djece sa ulica Tuzle i okoline, koje često svjesno ili nesvjesno, zanemarujemo.

A najbolja predstava u cjelini je “Ženski snovi” Kazališta mladih Korifej. Satirična predstava “Ženski snovi” u potpunosti iskorištava sva pozorišna i glumačka sredstava kreirajući svijet koji pronalazi put do publike. Četiri snažne i odlučne žene svojom uvjerljivom igrom nikoga nisu ostavile ravnodušnom.

Osim predstava u takmičarskom programu, u okviru 51. Festivala FEDRA upriličene su i promocije knjiga, radionice, izložba, dječije predstave, kao i okrugli stolovi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!