“Zlatna godina kinematografije”: Ovi filmski hitovi u 2024. pune 30 godina

Kultura 12. jan 202413:10 0 komentara
Youtube/Printscreen

Devedesete su bile sjajno desetljeće za filmove. U tih deset godina nastali su mnogi filmovi koje danas smatramo kultnim klasicima i filmovima kojima se uvijek rado vraćamo.

Često se posebno ističe 1994. kao jedna od najboljih godina za kinematografiju u moderno doba. To je bila godina u kojoj su se proizvela mnoga remek-djela koja su i danas obožavana među publikom. Odlučili smo izdvojiti neke od najboljih filmskih hitova u kojima se uživalo 1994. godine.

Iskupljenje u Shawshanku

Iskupljenje u Shawshanku, redatelja Franka Darabonta, jedan je od onih filmova koji je oduševio gotovo sve koji su ga pogledali. Temeljen na priči Stephena Kinga, ova priča o dvojici osuđenika koji u zatvoru postaju prijatelji, publiku će ostaviti bez daha i potaknuti da suosjećaju s likovima na ekranu.

Pakleni šund (Pulp fiction)

Redatelja Quentina Tarantina mnogi smatraju jednim od najboljih filmaša današnjice, a Pakleni šund jedan je od njegovih najboljih filmova. Radnja prati nekoliko priča: nesreću dvojice mafijaških ubojica, boksača, gangstera i njegove žene te dva bandita iz restorana, sve to s Tarantinovim nestašnim i energičnim stilom.

Forrest Gump

I trideset godina nakon što je izašao u svjetska kina, Forrest Gump redatelja Roberta Zemeckisa mnogima je omiljeni film. Ovaj višestruko nagrađivani film prati životnu priču Forresta Gumpa, koji je mnoge naučio pravom značenju ljubavi, prijateljstva i nade. Nakon što jednom pogledate ovaj film, gotovo ga je nemoguće zaboraviti, piše Index.hr.

Kralj Lavova

Disney je proizveo neke od najhvaljenijih i najljepših animiranih filmova, ali jedan od omiljenih je Kralj lavova. Ova animirana priča prati princa lavova Simbu, koji je na meti svog zlog strica koji želi preuzeti prijestolje od njega i njegovog oca Mufase. Predivno animiran, s nekoliko odličnih pjesama i dirljivom pričom o identitetu i hrabrosti, u Kralju lavova mogu uživati djeca i odrasli.

Brzina (Speed)

1994. godina bila je plodna i za akcijske filmove, a jedan od boljih takvih primjera je Brzina. U Brzini Keanu Reeves glumi mladog policajca koji mora spriječiti eksploziju bombe u gradskom autobusu, uvijek održavajući istu brzinu. Uz Reevesa, u filmu glumi i Sandra Bullock u glavnoj ulozi. Ovaj film “jednostavnog” koncepta držat će vas napetima do samog kraja.

Istinite laži (True lies)

Redatelj James Cameron jedan je od najpoznatijih redatelja na svijetu, a posebne je pohvale dobio za akcijsku komediju Istinite laži. Radnja prati neustrašivog agenta (Arnold Schwarzenegger) koji se bori protiv terorista koji krijumčare nuklearno oružje u SAD. Tijekom te akcije saznaje da mu žena (Jamie Lee Curtis) možda ima aferu i nalazi se u tolikim problemima da ni sam ne zna kako si pomoći.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!