Znanstvenici i dalje ne znaju je li Pablo Neruda otrovan

Kultura 17. feb 202314:23 0 komentara
Shutterstock

Dva člana znanstvenog panela koji je istraživao misterioznu smrt čileanskog pjesnika Pabla Nerude izjavila su za AFP da ne mogu utvrditi je li smrt dobitnika Nobelove nagrade za književnost 1973. bila posljedica trovanja.

Panel znanstvenih stručnjaka predao je u srijedu izvještaj o Nerudinoj smrti čileanskoj sutkinji Paoli Plazi, dok zemlja s nestrpljenjem čeka na zaključke.

Znanstvenici Hendrik i Debi Poinar sa Sveučilišta McMaster u Kanadi izjavili su za AFP da je njihova analiza jednog od Nerudinih kutnjaka potvrdila prisutnost opasne bakterije koja uzrokuje botulizam, ali nije utvrđeno kako je ušla u njegov organizam.

Bakterija Clostridium botulinum “bila je prisutna u vrijeme njegove smrti, ali još uvijek ne znamo zašto. Znamo samo da ne bi trebala biti tamo”, rekli su.

Neruda je bio proslavljeni pjesnik, ali i istaknuti član čileanske Komunističke partije u vrijeme kad Augusto Pinochet preuzima vlast državnim udarom 1973. godine.

Pjesnik se pripremao se za bijeg u Meksiko odakle je kanio voditi otpor protiv Pinochetovog režima, ali je umro u bolnici u Santiagu samo 12 dana nakon državnog udara.

Režim je tvrdio da je 69-godišnji Neruda umro od raka prostate.

Nalazi istrage će biti objavljeni nakon što sutkinja Plaza prouči izvješće znanstvenika.

Sumnjiva smrt

U međuvremenu kruže glasine da izvještaj potvrđuje sumnju u Nerudino trovanje, što je ranije ove sedmice iznio i njegov rođak.

Znanstvenici su uspjeli za potrebe ove studije rekonstruirati samo trećinu genoma bakterije, izvijestilo je u srijedu Sveučilište McMaster.

Poinari su za AFP rekli da će moći rekonstruirati i ostatak genoma bez nove ekshumacije Nerudinog tijela. “Sada ima dovoljno materijala za to s onim što je ostalo u laboratoriju”, rekli su. “Samo trebamo imati saglasnost suda.”

Istraga o uzroku Nerudine smrti započela je 2011. kada je Manuel Araya, koji je bio njegov vozač i osobni asistent, utvrdio da je pjesniku dana misteriozna injekcija u prsa neposredno prije smrti.

Godine 2017. skupina čileanskih i međunarodnih stručnjaka zaključila je da Neruda nije umro od raka, ali su rekli da ne mogu utvrditi što ga je ubilo.

Panel međunarodnih stručnjaka analizirao je rezultate uzoraka uzetih iz posmrtnih ostataka pjesnika čije je tijelo ekshumirano u travnju 2013. iz kripte u Isla Negri, 120 kilometara zapadno od glavnog grada Čilea.

Pinochet, koji je vladao Čileom 17 godina, bio je prvi čovjek režima koji je ubio oko 3200 ljevičarskih aktivista i drugih protivnika.

Diktator je preminuo 2006. u 91. godini života i nikada nije osuđen za zločine koje je počinio njegov režim.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!