U vrijeme Bajrama u Bosni i Hercegovini tradicionalno se priprema baklava, u svim domovima po sličnoj recepturi.
Bedrija Tulek ima gotovo zaboravljeni recept po kojem su ovu poslasticu nekada pripremale imućne sarajevske porodice. Žandar baklava netipičnog je izgleda i okusa, a njena priprema traje danima.
Bedrija Tulek bila je gošća jutarnjeg programa N1 televizijei kazala da je baklava jelo koje se dugo pravi, a posebno žandar baklava.
“Zbog vremena pripreme je zaboravljena i izbačena. Danas žene rade i nemaju vremena da prave ovu baklavu. Pokušala sam da vratim taj naš običaj. To je baklava nad baklavama“, rekla je Bedrija.
Ona ističe da se i tradicionalna sarajevska baklava i žandar baklava prave apsolutno ručno i da ništa nema mašinski.
Tulek smatra da je Grad Sarajevo, iako prati moderni svijet, zadržalo poseban duh ramazana.
“Nigdje se ramazan ne osjeti tako kao u Sarajevu, posebno kao u mahalama. Ja sam jako ponosna što sam s tzv. ‘Memli strane’ Sarajeva. Ulice posebno mirišu, posebno pred iftar. Neka jela se prave isključivo za ramazan. Kao što su topa, čorba, bamija…“
Baklave Bedrije su jele mnoge poznate ličnosti.
“Džemal Bijedić je nosio Josipu Brozu Titu moje baklave, a jeli su ih Ivo Josipović, Stjepan Mesić i mnogi ambasadori.”
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.