Grad na sjeveru Švedske uskoro će "propasti“ u zemlju

Lifestyle 06. nov 201713:50 > 13:51
Izvor: Screenshot / Youtube

Kiruna na sjeveru Švedske omiljeno je turističko odredište za putnike koji u zimsko vrijeme žele svjedočiti veličanstvenosti polarne svjetlosti, a u ljetnim mjesecima ponoćnog sunca. No stalna proširenja rudnika ispod grada destabilizirala su zemlju iznad njega i stručnjaci pretpostavljaju da će grad "propasti“ u sljedećih nekoliko desetljeća.

Kiruna je gradić u Laponiji i predstavlja dom za nešto više od 18.000 stanovnika koji su mahom zaposleni u rudniku željezne rude. Naime, Kiruna se ponosi najvećim podzemnim rudnikom željezne rude, koji se nalazi 1.365 metara ispod zemlje, a koji dnevno proizvodi dovoljno materijala da se izgradi 40.000 automobila ili šest Eiffelovih tornjeva. Drugim riječima, ovdje se proizvodi 90 posto sve europske željezne rude.

No, stalna proširenja rudnika destabilizirala su zemlju iznad njega i stručnjaci pretpostavljaju da će grad “propasti“ u sljedećih nekoliko desetljeća. S obzirom na to da je rudnik važan ekonomski čimbenik za ovo područje, uprava je donijela radikalnu odluku o preseljenju centra grada otprilike tri kilometara istočno.

Neke će građevine biti srušene i ponovo izgrađene, a druge će biti preseljene zajedno s temeljima. Ovaj neobičan pothvat privlači pažnju turista već neko vrijeme, a vrijedan je dvije milijarde dolara, piše punkufer.

Novi izgled projektira tvrtka White Arkitekter AB iz Stocholma i Ghilardi + Hellsten Arkitekter iz Osla u suradnji s istraživačima sa sveučilišta iz Luleå and Delfta. Cilj je izgraditi ekološki održiv grad s gušćom jezgrom u kojem će stanovništvo više koristiti javni prijevoz nego vlastite automobile, a kako to planiraju izvesti, pogledajte u videu: