Zašto nije dobro peći jaja na suncokretovom ulju

Lifestyle 05. mar 201810:08 > 10:09
Pixabay

Jaja su odličan izbor za hranjiv i zdrav obrok u bilo kojem dijelu danu, a posebno za doručak.

Sadrže oko sedam grama proteina i ako ih ne pripremate na mnogo masnoće, mogu biti itekako zdrava. Promjenom masnoće na kojoj pečete jaja možete taj obrok učiniti još zdravijim, ali i ukusnijim.

Suncokretovo ulje zamijenite maslinovim i time ćete, osim esencijalnih antioksidansa koji su nam potrebni jer se bore protiv slobodnih radikala u organizmu, osigurati i znatno ukusniji obrok.

Istraživanja su pokazala da priprema namirnica na biljnom ulju nije najbolji izbor za zdravlje jer ”obična” biljna ulja zagrijavanjem otpuštaju štetne sastojke, aldehide. Iako je i maslinovo ulje biljno, zagrijavanjem ovog ulja ipak se otpušta manje aldehida.

Istovremeno, brže se zagrijava, što čini da se jaja brže ispeku, a zadrže punoću okusa, piše Večernji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.