Otvoren prvi muzej čokolade u Bjelorusiji

Lifestyle 10. feb 201521:46 > 21:50
Izvor: Snapshot

U Bjelorusiji je otvoren prvi muzej čokolade i figurica od kakaa u toj zemlji. Tamošnji umjetnici, uglavnom slikari, odlučili su da na sebi svojstven način, ovoj instituciji ostave na poklon nove eksponate.

Nekoliko slikara odlučilo je da da svoj doprinos muzeju čokolade tako što će naslikati potpuno jestive slike.

“Zadovoljstvo mi je da slikam po čokoladi, posebno zato što to kasnije može da se jede. To je prva stvar na koju sam pomislila. Kad sam bila mala uglavnom su od mene krili čokoladu, a sada mi je ovdje nude u neograničenim količinama. Svaki umjetnik voli da se oproba u nečemu novom, u nekoj novoj tehnici. Evo, meni je uspjelo”, rekla je slikarka Tatyana Golubeva.

Ovi eksponati za sada su samo za gledanje, a uskoro će moći i da se kupe. Slikari se nadaju da njihova umjetnička djela, ipak, neće biti tako brzo pojedena i da će što više posjetilaca muzeja imati priliku da ih vide.

“Ljudi iz gradova širom Bjelorusije, pa i iz inozemstva, su jako zainteresovani za ovaj muzej. Posebno su bili impresionirani oni koji su ranije posjetili druge muzeje čokolade. Kažu da je naš muzej drugačiji. Imamo mnogo eksponata i više smo kao neka umjetnička galerija”, kazala je direktorica muzeja Lyubov Ivanova.

Ovaj čokoladni muzej u Bjelorusiji među svojim eksponatima nema samo slike. Tu su i različite figurice životinja i razni drugi predmeti. Naravno, sve od čokolade.