Moć genetike: Što zdravlje vaše majke otkriva o vama

Lifestyle 07. jan 201911:57 > 12:08
Izvor: Pixabay (ilustracija)

U nekim slučajevima, ističu stručnjaci, pogled na majku može biti pogled na vašu budućnost!

‘Zdravlje vaše majke često može biti svojevrsna kristalna kugla za ono što možemo i sami očekivati’, kaže Pamela Peeke, profesorica medicine na Sveučilištu Maryland i autorica knjige ‘Body for Life for Women’.

Ali nisu samo geni ono što utječe na nas, jer veliku ulogu imaju i naše svakodnevne navike.

Evo kojih genetički faktori utječu na nas:

Oblik tijela

Imate salo oko trbuha koje vas užasno živcira i ne možete ga se nikako riješiti? Za to možete okriviti svoju mamu. Studije su pokazale kako je vrlo često ovakva tjelesna građa naslijeđena od majki. Osim što ne izgleda lijepo, nosi rizike od bolesti srca i dijabetesa.

Mama vam se bavila plivanjem ili tenisom? Vi ste onda prava sretnica. Naime, upravo kardiorespiracijska izdržljivost i općenito dobra forma koju imamo snažno su genetski uvjetovani. Stoga su velike šanse da ste od majke naslijedili snagu, izdržljivost i fleksibilnost – ili njihov nedostatak.

Stanje kože

Ako vas i u 30-ima progone akne, za to možete okriviti majku. ‘Osobe koje imaju problema s aknama obično imaju masnu kažu, što je nasljedno’, objašnjava profesorica dermatologije Debra Jaliman s njujorške Icahn School of Medicine. Utješno je to da osobe koje imaju masnu kožu izgledaju mlađe jer masnija koža sporije dobiva bore. Osobe sa svjetlijom kosom i plavim očima, pokazala su neka istraživanja, brže dobivaju bore. ‘Njihova je koža tanja i ima manje melanina, pa brže stare’, objašnjava dr. Jaliman.

Mentalno zdravlje

Istraživanja su pokazala da ako vaša mama ili drugi bliski srodnik pate od depresije, imate dvostruko ili trostruko povećani rizik od razvoja istog stanja.

Plodnost

Samo zato što je mama rodila vašeg brata ili sestru u 44. godini, to ne jamči da ćete moći učiniti isto. Ipak, postoje znanstveno utemelji dokazi o tome da je dob u kojem je majka prolazila kroz menopauzu najčešće nasljedna te može dati naznake i o vašoj plodnosti. Studije su pokazale kako se ovarijska rezerva mladih žena brže smanjila ako su njihove majke prestale ovulirati u dobi prije navršenih 45 godina u odnosu na one čije su majke ušle u menopauzu u dobi od 55 godina. Također su studije pokazale da sklonost spontanim pobačajima može biti genetski uvjetovana.

Zglobovi

Ukoliko je vaša majka imala problema s osteoartritisom, odnosno degenerativnom bolesti zglobova, postoji 40-70 posto mogućnosti da je i sami naslijedite. Nerijetko je osteoartritis ruku povezan s poslom, no ukoliko ga imate i u koljenima i kukovima, postoji velika vjerojatnost da je to genetski uvjetovano, piše tportal.hr.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.