Trebali bi izbjegavati hranu koja ubrzava starenje

Lifestyle 08. apr 201916:33 > 16:38
Pixabax (ilustracija)

Kao što nas puno voća i povrća drži vitalnima i zdravima, isto tako postoji hrana od koje brže starimo i postajemo bolesni.

Pročitajte koje su to namirnice.

Pomfrit

Krumpir pečen u dubokom ulju problematičan je upravo zbog načina pripreme. Kod hrane pržene u dubokom ulju stvaraju se slobodni radikali koji oštećuju stanice, ubrzavaju proces starenja i slabe elastičnost kože. Osim ulja problematična je i sol na krumpirićima jer vodi dehidraciji, a rezultat je suha i izborana koža.

Bijeli kruh

Kada se rafinirani ugljikohidrati spoje s proteinima dolazi do stvaranja završnog produkta glikozilacije koji potiče upale i kronične bolesti. Hrana s visokim glikemijskim indeksom poput bijelog kruha može izazvati upale u tijelu koje su direktno povezane s procesom starenja.

Rafinirani šećer

Šećer je najzaslužniji za starenje kože jer sprječava stvaranje kolagena. Kada u tijelu imamo previše šećera, potiče se proizvodnjaglikotoksina. Ako dodamo i izlaganje suncu, učinak je još gori. Dokazano je da bobičasto voće i crna čokolada preveniraju gubitak kolagena.

Margarin

Studije su pokazale da osobe koje ne jedu margarin imaju zdraviju kožu i manje bora. Transmasne kiseline kojima obiluje maslac kožu čine osjetljivom na ultraljubičasto zračenje, zbog čega ona brže stari i gubi kolagen.

Mesne prerađevine

Kobasice, slanina i ostale mesne prerađevine (ako nisu domaće) trebalo bi izbjegavati jer obiluju sulfatima, štetnim masnoćama i soli – a svima njima je zajedničko da izazivaju upale u tijelu i uništavaju kolagen.

Alkohol

Alkohol iscrpljuje hranjive tvari iz organizma poput vitamina A, koji je važan za stvaranje novih stanica i kolagena. Uzrokuje i dehidraciju pa time potiče i pojavu bora, piše zivotistil.rtl.hr.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad