Mikrovalna pećnica ponekad je sjajna stvar i spas u pojedinim situacijama, ali neke namirnice jednostavno ne smijete stavljati u nju.
1. Tvrdo kuhana jaja
Nagli rast temperature u mikrovalnoj stvara veliku količinu pare u jajetu koja nema kamo izaći pa jaje može eksplodirati. Vrlo je vjerojatno da jaje čak neće eksplodirati u mikrovalnoj, nego tek kada ga izvadite. Da se ovo ne bi dogodilo, narežite jaje na komadiće prije stavljanja u mikrovalnu ili ih uopće nemojte stavljati unutra.
2. Majčino mlijeko
Mnoge majke čuvaju svoje mlijeko za kasniju upotrebu, što je dobro, ali ono se nikako ne smije zagrijavati u mikrovalnoj jer se toplina neravnomjerno raspoređuje i dolazi do stvaranja vrelih točaka pa se beba može opeći. Umjesto toga, zagrijte ga pod tekućom vodom ili u mikrovalnoj zagrijte šalicu vode i onda bočicu s mlijekom stavite u nju.
3. Mesne prerađevine
One u sebi sadrže kemikalije i konzervanse koji produljuju njihov rok trajanja, a podgrijavanjem ti konzervansi postaju samo još više nezdravi. Studija u časopisu Food Control tvrdi da ponovno zagrijavanje prerađenog mesa u mikrovalnoj pećnici potiče oksidaciju kolesterola.
4. Riža
Prema Britanskoj agenciji za hranu (FSA) podgrijavanje riže u mikrovalnoj može dovesti do trovanja hranom. Nekuhana riža u sebi sadrži spore bakterija koje mogu preživjeti kuhanje u mikrovalnoj pećnici. U trenutku kada rižu skuhanu u mikrovalnoj izvadite van i ostavite na sobnoj temperaturi, bakterije se razmnožavaju i mogu uzrokovati nimalo ugodne probavne smetnje.
5. Piletina
Najvažnija stvar koju trebamo znati o mikrovalnim pećnicama je to da njihova toplina ne ubija uvijek bakterije, jer mikrovalne zagrijavaju hranu samo izvana. Zbog toga hrana osjetljiva na bakterije u mikrovalnoj ima još veću šansu za razvoj bakterija. Poznato je da salmonelu često nalazimo u mesu peradi, a pogotovo u piletini. Stoga je važno temeljito je skuhati, kako bi se uklonile bakterije. Mikrovalna ne može potpuno i ravnomjerno skuhati svaki dio piletine koja ima veću gustoću proteina pa postoji mogućnost da bakterija preživi pripremu u mikrovalnoj.
6. Lisnato povrće
Špinat i drugo lisnato povrće može sadržavati visoke koncentracije nitrata. Iako je nitrat sam po sebi bezopasan, njegova moguća pretvorba u nitrit te potom u nitrozamin, koja se događa u mikrovalnoj pećnici, djeluje kancerogeno.
7. Cikla
Ista stvar koja se događa kod špinata i ostalog listanog povrća vrijedi i za ciklu.
8. Ljute papričice
Ako ih stavite u mikrovalnu, ljute papričice ispuštaju kapsaicin, kemikaliju koja im daje ljutinu, u zrak. Ta kemikalija može uzrokovati probleme s očima i disanjem.
9. Voće
Voće kao jabuke, breskve, grožđe, ne ispušta višak vlage dok se ‘kuha’ u mikrovalnoj pećnici, zbog čega bi moglo ‘eksplodirati’. Stoga, ako već morate, prije stavljanja u mikrovalnu, čačkalicom napravite rupice na voću ili nožem prepolovite voće.
10. Krumpir
Problem s krumpirom nije u samom podgrijavanju, nego u načinu skladištenja nakon pripreme. Ako se krumpir drži na sobnoj temperaturi, a ne u hladnjaku, stvaraju se idealni uvjeti za razvoj bakterije clostridium botulinum, koja uzrokuje botulizam, a posebno ako je krumpir zamotan u foliju, te nema doticaja s kisikom. Podgrijavanje krumpira neće uvijek ukloniti ovu bakteriju.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad