Balkonsko cvijeće: Biljke koje ne trebaju puno brige

Lifestyle 06. apr 202115:21
Izvor: Unsplash / ilustracija

Proljeće je idealno vrijeme za makeover vašeg balkona. Oaza za opuštanje nije potpuna bez biljaka, posebice cvijeća, no pri odabiru vrsta valja pripaziti da su prikladne za otvoreni prostor.

Cvijeće je najljepši ukras svakom prostoru, kako unutarnjem, tako i vanjskom. Ako ste jedva dočekali tople dane da si uljepšate balkon ili terasu, ali znanje o biljkama vam nije baš u malom prstu, prije kupnje i sadnje važno je znati kako se brinuti o određenoj vrsti.

Naravno, svaka vrsta cvijeća zahtijeva određenu brigu i uvjete, no neke od njih nisu komplicirane za uzgoj, a vraćaju vam u obliku nenadmašne ljepote. Evo koje cvijeće zahtijeva vrlo malo brige, a uljepšava svaki balkon.

Ukrasna kopriva

Raskošnih listova i predivnih boja, ukrasna kopriva ne zahtijeva poseban tretman, osim povremenog zalijevanja. Za razliku od obične koprive, listovi ukrasne ne izazivaju peckanje na koži. Kako bi biljka bila zdrava, redovito uklanjajte cvjetove jer izdužuju biljku, što za nju nije dobro. Naime, treba poticati da raste u širinu.

Ono što je kod nje vrlo praktično jest to što jednako dobro podnosi i sunce i sjenu. Ipak, boja lišća je izraženija ako se uzgaja u sjeni. Prihranjujte je jednom mjesečno tekućim gnojivom. Za vrlo visokih temperatura biljku treba zalijevati nešto češće – svaki drugi dan.

Pelargonija

Pelargonija je jedna od najčešće viđenih biljaka na balkonima i terasama i to ne bez razloga. Dugo traje i vrlo je zahvalna za uzgoj. Pelargonije se dijele na uspravne, poluviseće, viseće, dekorativnih listova i mirisne pelargonije.

Njihovi listovi su mesnati, a cvjetovi raskošni i živih boja. Ovo cvijeće najbolje uspijeva na jugu, ali može rasti i na zapadu ili sjeveru. Pelargonije zalijevajte umjereno, ali za većih suša svaki dan te redovito uklanjajte žuto lišće i suhe cvjetove. Prije zalijevanja provjerite je li supstrat suh – ako jest, tek onda zalijte biljku.

Hortenzija

Iako su se godinama uzgajale samo u tlu, mogu uspjeti i u teglama. Njihovi veliki okrugli cvjetovi dolaze u nekoliko boja, a sama biljka brzo raste pa je posadite u neku veću teglu. Hortenzije ne vole sunce pa ih smjestite u hlad te redovito zalijevajte. Pripazite da je ne zalijevate po cvjetovima jer će se osušiti. Preko zime je držite unutra, orežite cvjetove, ali ne skraćujte stabljike.

Neven

Zbog svog žarko narančastog cvijeta, neven je neodoljiv dodatak vašem balkonu. Nije osjetljiv na sušu, ali voli toplu klimu. Vrlo je otporan na štetočine, ali treba pripaziti da je iznad tla kako ga puževi ne bi pojeli.

Zalijeva se na tjednoj bazi u malim količinama, no ako ga koji put zaboravite zaliti, neće mu ništa biti. Kada dođe zima, neven vene, no to je prirodni proces protiv kojeg ne možemo ništa. Također, važno je napomenuti da što češće berete neven, to on više raste.

Fuksija

Ova zanimljiva biljka zvonolikog izgleda voli sjenu i najbolje ju je saditi u široke tegle. Boje cvjetova mogu biti od ružičaste preko crvene do plavkaste. U kasnu jesen i zimu najbolje ih je držati unutra i u to u prostoriji u kojoj ne grijete, dok će preko proljeća i ljeta najbolje uspijevati u sjeni.

Zalijevajte ih obilato i redovito, ali prije provjerite je li zemlja vlažna. Ako jest, zalijevanje preskočite dok se supstrat malo ne osuši. Također, fuksije vole prskanje listova, što je najbolje raditi navečer kada biljka nije vruća od sunca.

Prkos

I došli smo do biljke koja može podnijeti vrlo sušna razdoblja. Ima igličaste listove, dok cvjetovi mogu biti raznih boja – narančasta, ružičasta, bijela, žuta ili crvena. Prkos se otvara ujutro, a zatvara u sumrak. Što se tiče brige, zalijeva se jako rijetko jer više voli suha tla, a gnojidba nije potrebna. No, kako biste potaknuli redovitu cvatnju, uklanjajte ocvale cvjetne glavice.

Komentari

Vaš komentar