Jednostavni trikovi za uklanjanje mrlja od crnog vina s odjeće

Lifestyle 31. jul 202111:46
Pixabay

S bijelog tepiha mrlju možete pokušati ukloniti otopinom vodikovog peroksida, ali to nemojte pokušavati na tepisima u boji.

Ako vam se ikad dogodilo da ste prolili crno vino po odjeći ili tepihu, znate kolikoje to teško očistiti. Profesionalna čistačica Sarah Aguirre upozorava da se takve mrlje – na odjeći ili na tepihu – nikad ne trljaju, već ih se suši nježnim tapkanjem suhom krpom ili papirnatim ručnikom, a onda tek čisti.

Za ukloniti mrlje od crnog vina s tepiha trebate:

Papirnate ručnike ili bijelu krpu
Usisavač (nije obavezno)
Vodu
Sodu bikarbonu
Sol
Sredstvo za uklanjanje mrlja s odjeće ili tepiha (po izboru)
Sredstvo za čišćenje na bazi kisika (nije obavezno)
Tekućina za pranje posuđa (po izboru)

Kako ukloniti mrlju?

Ako vam se vino prolilo dok kod vas traje zabava i ne želite dizati nepotrebnu paniku zbog jedne mrlje, tekućinu samo pobrišite s papirnatim ručnicima, pospite mrlju sa soli i vratite se svojim gostima. Sol će upiti ostatke tekućine, a kad gosti odu možete ju usisati.

Ako mrlju primijetite tek sutradan i već se osušila, na nju prolijte malo vruće vode, nanesite sredstvo za uklanjanje mrlja, a zatim na mrlju nanesite bilo koji proizvod za čišćenje na bazi kisika i pustite da stoji dva do deset sati.

Nakon brisanja na mrlju izlijte malo hladne vode i nastavite s tapkanjem. Voda razrjeđuje crno vino, što olakšava upijanje. Nemojte izlijevati previše vode i mijenjajte krpe kad se smoče. Nastavite dok tepih ne bude čist.

Ako ni tad mrlja nije otišla, napravite pastu od sode bikarbone i vode, nanesite je izravno na mrlju i pričekajte da se potpuno osuši, pa mjesto pređite s usisavačem. Ako mrlja i tad ostane, nanesite sredstvo za uklanjanje fleka, pričekajte da se osuši, pa opet po dijelu s mrljom pređite s usisivačem, piše Večernji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar