Najbrži test inteligencije od samo tri pitanja, čak 83 posto ljudi ga je palo

Lifestyle 01. dec 202207:30
Izvor: Shutterstock

Test kognitivne refleksije poznat je i kao najkraći i najbrži test inteligencije na svijetu, a potrebna su samo tri pitanja kako bi se ustanovilo jeste li genij ili niste.

Test je napravio psiholog s Princetona, Shane Frederick, a osmišljen je kako bi testirao vašu sposobnost da zanemarite instinkt i razmišljate sporije i racionalnije. Ili, govoreći psihologijom, koliko ste dobri u zanemarivanju razmišljanja sustava 1 (intuicija) u korist razmišljanja sustava 2 (analitičkog)? Da biste uspjeli u CRT-u, morate posvetiti vrijeme razmišljanju o svom odgovoru i preispitivanju svog intuitivnog odgovora, prenose mediji.

Naravno, da biste dokazali svoju genijalnost, morate točno odgovoriti na sva tri pitanja, ali brzina je također važna. Brži odgovori još su jedan znak višeg IQ-a.

Pitanja se na prvi pogled čine veoma laka, ali pokazat će se da baš i nisu jer ga niti studenti s prestižnih američkih koledža Harvarda i Yalea nisu uspjeli riješiti, odnosno, samo je 17 posto njih imalo savršen rezultat.

Pitanja:

1. Lopta i palica za bejzbol koštaju ukupno 1.10 dolara. Palica košta dolar više od lopte. Koliko košta lopta?

2. Ako je pet strojeva potrebno pet minuta da naprave pet dijelova, koliko vremena treba 100 strojeva da naprave 100 dijelova?

3. U jezeru se nalaze lopoči. Svakoga dana se njihova širina udvostruči. Ako za 48 dana prekriju cijelo jezero, koliko je potrebno lopočima da prekriju pola jezera?

Odgovori:

Intuitivni odgovori na ova pitanja su: 10 centi, 100 minuta i 24 dana, no to nisu točni odgovori. U nastavku pročitajte objašnjenja.

1. Odgovor je pet centi. A ako ste rekli 10 centi, pogriješili ste. Kada bi 10 centi bio točan odgovor, palica i lopta koštali bi 1.20 dolara, a ne 1.10 dolara. Loptica ima cijenu od pet centi, a palica 1.05 dolara, što je za dolar više od pet centi.

2. Ako ste odgovorili 100 minuta, u krivu ste. Pitanje otkriva kako je stroju potrebno pet minuta da napravi jedan dio, a vrijeme se ne mijenja bez obzira na to što je 100 strojeva u pitanju.

3. Odgovor je 47 dana. Većina kaže da je 24 dana točan odgovor, ali nije tako. Svaki dan lopoč se udvostruči, tako da je svaki prethodni dan lopoč bio upola manji. Dakle, ako lopoču treba 48 dana da prekrije jezero, onda pretposljednjeg dana, 47. dana, lopoč pokriva pola jezera, prenosi Fenix Magazin.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar