Objavljena lista ‘najmoćnijih’ gradova za turizam, dva europska grada u top 10

Lifestyle 20. jan 202312:33
Izvor: Anadolu Agency

Prema novom indeksu Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC), Pariz je najmoćniji svjetski grad za turizam. Ujedno, to je jedini europski grad u top deset svjetskih destinacija na ovoj listi.

WTTC, neprofitno tijelo turističke industrije sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, analiziralo je podatke o turizmu iz 2022. godine kako bi vidjelo gdje putnici troše najviše novca.

Ukupni popis najmoćnijih turističkih gradova ipak nije uzeo u obzir samo muzejske ulaznice i hotelske sobe. Drugi faktor je koliko lokalne i nacionalne vlade i poduzeća ulažu u te gradove kao turistička odredišta, piše CNN.

Po dvije zemlje imale su po tri grada na top 10 WTTC liste. To su Sjedinjene Države, s Orlandom, New Yorkom i Las Vegasom koji su predstavljali naciju.

Orlando je popularan među porodicama koje posjećuju gradske tematske parkove, Las Vegas je međunarodno poznato središte kockanja i noćnog života, a New York privlači gurmane i ljubitelje umjetnosti, između ostalog.

Osim SAD-a, Kina je dobila tri predstavnika na listi. Peking, Šangaj i Guangzhou našli su se među prvih 10 za 2022. godinu.

Kina sve popularnija destinacija među turistima

i Neka druga kineska odredišta napreduju prema ovom indeksu. Konkretno, bijeg na plaži Sanya – na sunčanom otoku Hainan u južnoj Kini – i Macao navedeni su kao mjesta na koja treba obratiti pažnju u budućnosti.

Kina je mnogo uložila u turizam i reklamira se međunarodnim putnicima sada kada je njezina granica ponovno otvorena. Macao je jedini grad u Kini s legalnim kockanjem, a većini je turista lakše tamo otići bez vize – za razliku od kopna.

WTTC predviđa da će do 2032. godine Kina dominirati na njegovoj listi

“Veliki gradovi poput Londona, Pariza i New Yorka ostat će globalne top destinacije, ali tokom sljedećih nekoliko godina Peking, Šangaj i Macao napredovat će na popisu najboljih odredišta”, izjavila je Julia Simpson, predsjednica i izvršna direktorica WTTC-a.

Osim ove tri zemlje – Francuska, SAD i Kina, i njihovih ukupno sedam gradova, na WTTC top 10 našli su se još Tokyo, Mexico City i London.

Jednako zanimljivo bilo je vidjeti ko nije dospio na popis.

Dva iznenađujuća propusta dogodila su se na Bliskom istoku, čija je popularnost naglo porasla u posljednjem desetljeću.

Iako su luksuzni Dubai i domaćin Svjetskog prvenstva u nogometu Doha bili na vrhu ljestvice najvećeg iznosa prihoda od turizma, nisu postigli tako visoke rezultate u drugim kategorijama i završili su izvan top 10.

Amsterdam, Barcelona i Singapur također su postali žrtve istog fenomena, postigavši visoku ocjenu za iznos novca koji su potrošili posjetitelji, ali nisu dospjeli na sveukupnu listu “najmoćnijih”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar