Priča o štiklama i Mostarkama: Kako preći Stari most na visokim potpeticama

Lifestyle 07. nov 202111:22 > 22. nov 2021 16:091 komentar
Izvor: N1

Period krinolškog kaveza je proizveo cipele sa visokim petama. Glomazna i kruta podsuknja je širila haljine i suknje, te bi se žene osjećale široke i niske. Učinak visoke pete je vizuelno dodao na vitkosti i visini, te se modni trend raširio od usta do usta, od oka do oka. Već tada udobnost nije igrala ulogu, s obzirom da lijeva i desna nisu postojale, par cipela je bio identičan. Zapadno aristokratske žene su dopustile visokim petama čin statusnog simbola: "što veća peta, to viši status".

Ove renesansne influenserice nisu imale mogućnost reklamiranja na društvenim mrežama te njihovi trendovi kasnije, već evoluirani, kroje vizuelne identitete žena širom svijeta. Međutim na svakom geografskom dijelu su žene osmišljavale kreativne dekore tijela.

Na Balkanu nanula zauzima poziciju modnog trenda. Žene su ukrasavale stopala ovalnim komadom drveta sa kožnim remenom, često ukrašenim, preko prstiju i dva manja komada drveta spojenim za donji dio obuće. Obično se koristilo orahovo drvo koje bi prilikom dodira sa kaldrmom proizvodilo specifičan zvuk opjevan u mnogim sevdalinkama. I danas zvuk nanule odvuče sjećanja u doba djetinjstva.

Gorde i stamene Hercegovke

Senzualnost štikle se ne krije u njenom izgledu, ona dolazi karakterom osobe koja je nosi. Lični identitet i samopouzdanje se reflektuje na hod.

“Glavu gore i ispravi se kad hodaš!”, često korištena rečenica u odgoju, zatim “ne trapaj, nisu tuđe pod tobom, ti si žena, hodaj s pjesmom i pusti vjetar nek te čuva”.

Da bi izazov bio veći, Mostarke su morale graciozno balansirati u nanulama, danas u visokim petama i štiklama preko kaldrme i Starog mosta te većini žena postavljaju visoke standarde zavidnog hoda. Na, njima, poznatom terenu, često se zna desiti posrnuće ili lom od strane žena koje ne žele preuzeti dobronamjeran savjet. Za takve mostarskim žargonom znaju prokomentarisati: “džaba joj noga do pasa, kad je izglavi prije luka!”

Vole reći da se tehnike balansa prenose preko pupčane vrpce ili se godinama uče.

“Lutko, za tebe su tene”

Većini Mostaraca garderoba ne predstavlja specijalnu draž te na pitanje o štiklama bilježimo ove odgovore:

“Išta mi gore nego kad se napadi, šćepi me za ruku i ne pušta. Izvija se ko vrba, ni zagrlit je ne možeš, bojim se stroponđat će se. Ma lutka si i bez njih, fino tene i idemo se ljubiti.” “Lijepa žena i štikla je ok, žena sa stavom pod kojom se trese pod je već egzotika. Džaba štikla ako je ko slina”.

Koliko možemo trpjeti za izgled?

Vizualni i estetski dojam služe besprijekornom izgledu. Visoke pete i štikle će izdužiti pojavu figure, ali da li nam štete, odgovorio je specijalista ortoped dr. Azer Huseinbegović:

“Ženama odgovara visina pete do 2 cm. Veće visine neodgovaraju fiziologiji hoda. Nakon dužeg vremena se najčešće pojavljuje bol u stopalima i kičmi. Također se javljaju degenerativne promjene u zglobovima”.

Fenomen modnog trenda uništava kreativnost te “POTPIS” preko modela, glumaca i estradnih ličnosti propagira vizualni identitet i uzrokuje uniformisanost koja je pogubna za lični identitet.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar