(FOTO) Diplomatski skandal ili Dodikov trik sa zastavom? Evo šta kažu iz Ambasade Rusije

Vijesti 24. apr 202421:13 2 komentara
Twitter

Kakvu je poruku Milorad Dodik želio poslati iz Rusije i šta je zapravo istina?

Dakle, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ovih danas se nalazi u posjeti Sigurnosnom forumu u Sankt Petersburgu gdje učestvuje oko 130 zemalja. Društvo mu na ovom putovanju pravi ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić.

Nakon što se obratio zvaničnim govorom na ovom forumu, ubrzo se i pohvalio putem društvenih mreža, ali i “svojih” medija.

Naime, podijelio je fotografiju gdje stoji ispred zastava nekoliko država. Ono što je upečatljivo je činjenica da se zastava Republike Srpske nalazi među zastavama mnogih drugih zemalja.

“Zastava Republike Srpske nalazi se među zastavama mnogih drugih zemalja učesnica Bezbjednosnog foruma u Sankt Peterburgu”, navedeno je na X nalogu Milorada Dodika.

Zastave su posložene abecednim redom. Zastava RS nalazi se u nizu gdje se nalaze zastave Srbije, Saudijske Arabije, Srbije, Singaputa, Sirije, Sejšela…

Za razliku od onog što je vidljivo treba naglasiti da je u sklopu događaja svakako bila istaknuta zastava i države iz koje Dodik dolazi.

Odmah smo potražili reakciju, ali i obrazloženje Ambasade Rusije u BiH, ali i Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Iz Ruske ambasade su nam na zanimljiv način odgovorili. Vjerovali ili ne samo fotografijama.

Poslali su nam fotografije sa Sigurnosnog foruma u Sankt Petersburgu gdje se nalaze zastave država. Uistinu, kako smo i rekli tu je i zastava naše zemlje.

U nastavku fotografije koje su poslali N1.

Ustupljene fotografije N1
Ustupljene fotografije N1

No, još uvijek nismo dobili odgovor zbog čega se i zastava entiteta nalazi među zastavama država. Kao i da li ovo znači da Rusija tretira RS kao državu.

Da li je to pokazatelj ruske opredjeljenosti i utjecaja u našoj zemlji?

S druge strane i iz Ministarstva vanjskih poslova BiH nisu imali posebno obrazloženje.

Na naše pitanje da li je ovo još jedan diplomatski skandal te kako ide protokol, kazali su:

“Putem naše ambasade u Moskvi utvrđujemo činjenice na osnovu kojih ćemo poduzeti naredne korake, a u skladu sa Bečkom konvencijom i ustaljenom diplomatskom praksom”, naveli su u odgovoru za portal N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare