Povodom dolaska mjeseca ramazana, najvažnijeg mjeseca za sve vjernike muslimane, nutricionista Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Maja Jonjić-Trifković priredila je niz savjeta kako da što lakše i zdravije isposte ovaj mjesec i da postignu i dodatnu fizičku obnovu organizma, javlja Anadolija.
“Preporuke za pravilnu prehranu postača u toku mjeseca ramazana u suštini se ne razlikuju mnogo u odnosu na preporuke izvan tog mjeseca, ali ipak, neke prehrambene preporuke su specifične tokom ovog perioda“, kazala je Jonjić-Trifković.
Osnovna prehrambena pravila su raznolikost, umjerenost i uravnoteženost unesenih namirnica. Ovi principi pravilne prehrane posebno su važni tokom mjeseca ramazana, kada se muslimani širom svijeta suzdržavaju od hrane i pića i poste od izlaska do zalaska sunca.
Jonjić-Trifković je navela da prije svega, treba napomenuti da tijelo postača tokom ovog mjeseca prilagođava svoj rad novonastaloj situaciji, tj. postu pa tako metabolizam postača usporava svoj rad, probavni sistem također odmara, omogućava se čišćenje i detoksikacija tijela te napominje da za rad osnovnih metaboličkih funkcija treba manje energije nego inače pa je i normalno da tokom mjeseca posta unosite količinski manje hrane nego inače.
“Svakako, tokom mjeseca ramazana najvažnije prehrambeno pravilo je umjerenost i pravilan izbor i raspored namirnica u toku dana, tj. od iftara do sehura, kako biste svom tijelu što duže omogućili energiju, ali bez prevelikog opterećenja probavnog sistema“, kazala je Jonjić-Trifković.
Ramazanska poruka reisul-uleme Kavazovića: Ulazimo u jedno sveto vrijeme
Preporuke nutricionista za sehur su poprilično slične preporukama za uobičajeni doručak, koji treba biti glavni izvor energije za početak svakog dana. Za sehur treba kombinovati namirnice bogate proteinima (meso, riba, jaja, mlijeko, sir, jogurt, mahunarke, zatim sjemenke i orašasti plodovi, koji su ujedno i izvori zdravih masnoća koje daju energiju i produžavaju osjećaj sitosti) s namirnicama bogatim složenim ugljikohidratima i vlaknima radi dužeg otpuštanja energije i osjećaja sitosti (integralne žitarice, proizvodi od integralnog brašna i povrće).
Prijedlozi idealnog obroka za sehur su, na primjer, kajgana s povrćem i posnim sirom plus domaći integralni hljeb sa sjemenkama uz tzv. satricu od krastavaca i rotkvice; Salata od piletine, kuhano jaje, kuhani grah ili leća, neslani sir, kombinacija svježeg povrća i tostirani integralni domaći hljeb preliven maslinovim uljem po želji.
Za sehur posebnu pažnju obratiti na dovoljnu hidraciju, popijte dovoljne količine vode ili čaja kako post ne biste započeli dehidrirani i umorni. Izbjegavajte konzumaciju kafe za sehur, budući da je ona diuretik, tj. potiče izlučivanje vode iz tijela pa može dovesti do dehidracije.
Kafa, uz obavezno minimalno jednu čašu vode, preporučuje se u vrijeme iftara.
“Najvažnije od svega je ne ‘pretrpati’ se naglo velikim količinama hrane u jednom obroku“, istakla je nutricionistica Jonjić-Trifković.
Zbog dugog perioda posta, probavni sistem se poprilično uspavao, pa je jako važno pokrenuti ga na pravilan način.
Sa zalaskom sunca večeras nastupa ramazan, sutra prvi dan posta
Najbolje je započeti iftar s jednom do dvije hurme ili laganom voćnom salatom za nadoknadu šećera i energije uz čašu vode ili limunade za rehidraciju organizma. Svom probavnom sistemu treba dati bar pola sata da se lagano pokrene i da apsorbira nutrijente iz unesenog voća, nakon čega slijedi glavno jelo.
Za glavno jelo preporučuje se najprije domaća supa uz dodatak raznog povrća za dodatnu nadoknadu vode i elektrolita, a nakon toga obrok nek se sastoji od nemasnog mesa i raznog sezonskog povrća kao prilog. Dodatni izvor ugljikohidrata nek bude malo riže ili krompira.
Osim toga, za iftar se preporučuju čorbe s nemasnim komadima mesa u kombinaciji s mahunarkama i raznim povrćem uz šnitu domaćeg kruha od integralnog brašna. Prijedlog idealnog okrepljujućeg predjela za iftar je tradicionalna paradajz supa s crvenom lećom ili bamijom, a ako u ovo jelo dodate i crveno meso, dobit ćete nutritivno bogato glavno jelo.
Nakon iftara bilo bi idealno prošetati za dodatno ubrzanje probave, a ako se zaželite deserta, nek to bude kombinacija suhog ili svježeg voća, hurme u tamnoj čokoladi, kompot po želji, bez dodanog šećera ili neka zdravija varijanta kolača, npr. umjesto jabukovače u agdi napravite osvježavajući kolač od jabuka u prhkom integralnom tijestu s brusnicama, cimetom i limunom.
“Za ljubitelje nešto tradicionalnijih obroka, sutlija s medom, orašastim plodovima i cimetom je također poželjan desert nakon iftara (ukoliko već u njemu niste imali neki od škrobnih izvora ugljikohidrata), a ako ne možete odoljeti tradicionalnim kolačima i slasticama, vodite se pravilom umjerenosti i učestalosti, dakle, ove namirnice nemojte konzumirati svaki dan, nego jednom do dva puta sedmično i pazite na njihovu količinu“, navela je Jonjić-Trifković.
Osim toga, nutritivno bogat, a uz to i praktičan međuobrok od iftara do sehura je i “smuti” od raznih vrsta voća po vašoj želji. Također, između iftara i sehura trudite se da u što većoj mjeri nadoknadite unos vode i tako pravilno hidrirate i pripremite svoj organizam za predstojeći post.
Uz navedene preporuke, važno je u što većoj mjeri izbjegavati jako masno i prženo meso, rafinirane proizvode i proizvode od bijelog brašna, preslane i prezačinjene obroke, prešećerene deserte, kafu u vrijeme sehura (dehidracija) i svakako, prejedanje u slijedovima visokokaloričnih obroka, ističu iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!