Svježe nasjeckani komadići luka dodaju malo žestine i slatkoće jelima kao i neke antioksidanse, ali nakon toga možete imati i problema s vjetrovima. Luk sadrži fruktozu, koja je prirodni šećer u mnogim vrstama voća i povrća. A kada bakterije u crijevima razgrađuju fruktozu, to rezultira vjetrovima.
Refluks kiseline
Osim plinova i želučano-crijevnih nelagoda, možete osjetiti i žgaravicu, odnosno refluks želučane kiseline. Luk može uzrokovati da se donji sfinkter jednjaka opusti i ne funkcionira kako treba. On jednjak odvaja od želuca, a kada ne radi pravilno može propustiti želučanu kiselinu u jednjak što može rezultirati osjećajem peckanja. Uz to, već i fermentirajuća vlakna koja se nalaze u luku mogu uzrokovati podrigivanje, što također može potaknuti simptome refluksa kiseline.
Oči vas mogu peckati dok režete luk
Kad probodete luk nožem gotovo uvijek možete očekivati suze i peckanje očiju. Ispostavilo se da je razlog zbog kojeg vas luk može rasplakati zato što kad ga usječete, on oslobađa kemikaliju koja se naziva solzni faktor (LF) – što je u osnovi plin.
Claudia Sidoti, glavna kuharica i voditeljica razvoja recepata u tvrtki HelloFresh, prethodno nam je rekla da je ključ rezanja luka kako ne biste plakali prvo namakanje luka u vodi. Zatim obavezno rezanje oštrim nožem. “Oštriji nož nanijet će manje oštećenja staničnih stijenki, što će omogućiti oslobađanje manje iritansa”, kaže ona.
Poboljšanje probavnog zdravlja
Probiotici su neophodni za dobro zdravlje crijeva, ali jeste li znali da probiotici ne mogu djelovati punim potencijalom bez prisutnosti prebiotika? Luk je prilično bogat prebioticima, koji su klasa prehrambenih vlakana koja se nalaze u raznom voću, povrću i cjelovitim žitaricama, a koje vaše tijelo ne može probaviti.
Umjesto toga, oni se presele u vaš donji probavni trakt i stvaraju okruženje za rast zdravih crijevnih bakterija (kao što su probiotici) i u biti se na njima hrane. Probiotici su presudni za zdravu probavu i čak mogu pomoći u poboljšanju imunološke funkcije, stoga je vrlo važno da su vam crijeva ispunjena njima!
Poboljšanje zdravlja srca
Luk je prepun antioksidans. Posebno je bogat crveni luk i to antocijaninima, koji su pokazali da smanjuju rizik od srčanih bolesti u nekoliko studija. Primjerice, od 93.600 žena u studiji iz 2013. godine, one koje su imale najveći unos hrane bogate antocijanima imale su 32% manju vjerojatnost da će doživjeti srčani udar od onih koje su jele malo ili nimalo, piše Eat This.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!